Tort śmietanowy

5 (186 ocen)

  • 20 min

Tort biszkoptowy ze śmietaną.Pychota

  • 20 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jaj, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki (0,5 szkl. ziemniaczanej i 0,5 szkl. tortowej), 1łyżeczka proszku, 1 łyżka wódki

    1 litr śmietany 30% , 2 śnieżki ,3 łyżki żelatyny(bez przypraw) rozpuścić w 1/2 szkl. wrządku , cukier puder ,czekolada ,2 dżemy z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Tort śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec dwa biszkopty. A gdy przestygną każdego przeciąć na pół.
  • 2. Schłodzaną śmietanę ubić z śnieżkami , dodać tężejącą żelatynę i dodać cukru pudru do smaku.
    Odstawić do lodówki żeby trochę zgęstniała.
  • 3. Na talerzu położyć 1/4 biszkopta posmarować słoikiem dżemu włożyć kolejną 1/4 biszkopta na to masa śmietanowa na to 1/4 biszkopta na to dżem na do ostatni biszkopt i cały tort posmarować śmietaną i ustroić.
    Boki posypać tarta czekoladą.

Porady

Do jednego biszkopta można dodać 2 łyżki kakao-tort będzie bardziej kolorowy. Do masy śmietanowej można też dodać brzoskwinie z puszki pokrojone w kostkę. Aby uzyskać kolorową śmietanę do dekoracji możemy dodać po ubiciu kakao albo trochę dżemu lub barwniki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować