Tort śmietankowy z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli, następnie dodać 0,5 szklanki cukru dalej ubijając. Potem dodać żółtka i dalej miksować. Mąkę przesiać przez sito z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej- delikatnie i dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po wystygnięciu biszkopt przekroić na pół aby powstały 2 blaty. Czynność tą powtórzyć piekąc jeszcze jeden biszkopt w celu uzyskania łącznie 4 blatów ciasta
2.Truskawki umyć i zrobić z nich mus dodając do niego 2 łyżki cukru pudru. Gotowym musem nasączyć 2 blaty ciasta. Śmietanę ubić na sztywno z 4 łyżkami cukru pudru i 8 śmietan- fixami.
3.Jeden z nasączonych biszkoptów ułożyć na podstawie na której tort będzie podawany. Przełożyć go ubitą śmietaną- na śmietanę wyłożyć biszkopt bez musu i znowu go przełożyć śmietaną i tak przekładać do 4 blatu biszkoptu. Tort wygładzić śmietaną aby był gotowy do szprycowania.
4.Z pozostałej masy śmietankowej 1/4 odłożyć do osobnego naczynia a do pozostałej części dodać odrobinę niebieskiego barwnika spożywczego i wymieszać. Niebieską masę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i nakładać na boki tortu. Gdy boki będą już gotowe umyć rękaw i przełożyć do niego białą masę i dekorować górę. Pokrojone owoce ułożyć według uznania na torcie.
Komentarze