Tort śmietankowo - czekoladowy z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
Sposób wykonania.;Białka ubijamy na sztywną masę z szczyptą soli, dodając na przemian żółtka i cukier + cukier waniliowy.Mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i sodą,delikatnie łączymy z masą białkową.Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm ,pieczemy 40 - 50 min , najlepiej do suchego patyczka.w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu biszkopt opuszczamy na podłogę z wysokości 40 cm wtedy biszkopt nam nie opadnie, wkładamy z powrotem do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach pieca.Po wystudzeniu biszkopt kroimy na 3 blaty.
2.Krem śmietankowy - Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem dodając pod koniec ubijania śmietan fixy,
Krem czekoladowy - Śmietanę zagotować ściągną z ognia włożyć połamaną czekoladę ,mieszać do rozpuszczenia czekolady i połączenia sie składników. Włożyć do lodówki na 3 godziny.Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając śmietan fix.
Brzoskwinie odsączyć z syropu ,pokroić w kostkę.
Orzechy rozgnieść wałkiem .
3.Spodni blat nasączam sokiem z brzoskwiń ,następnie smaruje dżemem nakładam masę śmietankową na masę nakładam pokrojone brzoskwinie (według uznania) nakładam drugi blat nasączam sokiem nakładam krem czekoladowy nakładam trzeci blat.Cały tort smaruje kremem śmietankowym zrobionym według przepisu na opakowaniu , boki tortu obkładam rozdrobionymi orzechami.Tort ozdabiam ozdobami ,różyczkami oraz ubitą śmietaną i koralikami. Tort schładzamy w lodówce przynajmniej 3 -4 godziny.
Komentarze