Tort śmietankowo-orzechowy

5 (163 ocen)

Ten tort jest z mojego własnego przepisu . Jest pyszny i warto go zrobić.

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    5 jajek
    3\4 szklanki mąki
    trochę oleju
    1 łyżeczkę proszku do pieczenia
    Krem śmietankowy:
    200 ml śmietanki 30%
    500 g serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka żelatyny
    Krem orzechowy:
    400 g zmielonych orzechów
    400 ml mleka
    300 g cukru pudru
    400 g masła miękkiego
    można dodać 50 ml spirytusu
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort śmietankowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1atooet 1. Zaczynamy od przygotowania biszkoptu :
    Ubijamy białka z cukrem pudrem i szczyptą soli na sztywno . Dodajemy żółtka , mąkę oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Biszkopt wylewamy do okrągłej formy i pieczemy ok. 20 min. Należy upiec dwa takie biszkopty.
    Następnie przygotowujemy krem śmietankowy;
    Ubijamy schłodzoną śmietankę na sztywno z cukrem pudrem . Wlewamy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy .Na konie dodajemy serek mascarpone.
    Gotowy krem wkładamy do lodówki na minimum pół godziny do stężenia.
    Później przygotowujemy krem orzechowy:
    Orzechy wkładamy do garnka , zalewamy mlekiem i zagotowujemy.
    Następnie zdejmujemy z ognia i przestudzamy.
    Ucieramy masło z cukrem pudrem i dodajemy stopniowo ostudzoną masę orzechową miksujemy do uzyskania jednolitego kremu.
    Następnie biszkopty przekrawamy na pół .
    Przełożenie biszkoptów:
    biszkopt
    krem śmietankowy
    biszkopt
    krem orzechowy
    biszkopt
    krem orzechowy
    biszkopt
    krem śmietankowy
    Do dekoracji ;
    pokrojone drobno orzechy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować