Tort śmietankowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od przygotowania biszkoptu :
Ubijamy białka z cukrem pudrem i szczyptą soli na sztywno . Dodajemy żółtka , mąkę oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Biszkopt wylewamy do okrągłej formy i pieczemy ok. 20 min. Należy upiec dwa takie biszkopty.
Następnie przygotowujemy krem śmietankowy;
Ubijamy schłodzoną śmietankę na sztywno z cukrem pudrem . Wlewamy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy .Na konie dodajemy serek mascarpone.
Gotowy krem wkładamy do lodówki na minimum pół godziny do stężenia.
Później przygotowujemy krem orzechowy:
Orzechy wkładamy do garnka , zalewamy mlekiem i zagotowujemy.
Następnie zdejmujemy z ognia i przestudzamy.
Ucieramy masło z cukrem pudrem i dodajemy stopniowo ostudzoną masę orzechową miksujemy do uzyskania jednolitego kremu.
Następnie biszkopty przekrawamy na pół .
Przełożenie biszkoptów:
biszkopt
krem śmietankowy
biszkopt
krem orzechowy
biszkopt
krem orzechowy
biszkopt
krem śmietankowy
Do dekoracji ;
pokrojone drobno orzechy
Komentarze