Tort śmietankowo- truskawkowy- klasyk, ale jaki smaczny.
Składniki:
Tortownica o średnicy 28 cm
Biszkopt:
8 jajek
1,5 szklanki cukru
2 niepełne szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, po czym dodajemy powoli cukier i żółtka. Masę przelewamy do dużej miski i przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Ręcznie, dokładnie mieszamy drewniana łyżką do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Przelewamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 175 st. przez około 45-50 minut lub do suchego patyczka ( wszystko zależy od piekarnika). Biszkopt studzimy i przekrajamy na 3 częśći.
Krem śmietanowy:
1 litr śmietany 30 %
6 łyżek cukru pudru
4 opakowania śmietan-fix
Śmietanę wraz z cukrem pudrem ubiajmy na sztywno po czym dodajemy smietan-fix i jeszcze chwilę ubijamy.
Mus truskawkowy:
70 dkg. truskawek ( mogą być mrożone lub świeże)
1 galaretka truskawkowa
2 łyżki żelatyny
1 łyżka cukru pudru
Truskawki zblendować i podgrzać w garnku z cukrem. Dodać sypką galaretkę truskawkową i mieszać aż się dokładnie rozpuści. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, dodać do niej 3 łyżki gorącego musu, zamieszać i dodać do pozostałych truskawek. Dokładnie wymieszać. Wystudzić.
Tort śmietankowy z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt kroimy na 3 części.
Pierwszy blat biszkoptu pokrywamy musem truskawkowym ( musi mieć odpowiednią konsystencję żeby nie spływał). Przykrywamy drugim blatem na który kładziemy krem śmietanowy. Przykrywamy trzecim blatem i wykładamy znowu krem śmietanowy. Wszystkie warstwy dokładnie wyrównujemy. Pozostałą masą śmietanową smarujemy boki tortu i dekorujemy według uznania.
Ja oprócz dekoracji z bitej śmietany wykorzystałam jeszcze kwiatki z lukru plastycznego.
Komentarze