Tort śmietankowy

4.5 (140 ocen)

  • 45 min

Tradycyjny, ale zawsze smakuje rewelacyjnie.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    6 jajek
    niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
    3/4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
    1/4 szklanki + 1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Do nasączenia biszkoptu:
    1 szklanka truskawek lub malin
    1,5 szklanki wody
    3 łyżki cukru

    Masa śmietankowa:
    400 ml śmietany kremówki (36%)
    500 g serka mascarpone (2 opakowania)
    5 pełnych łyżek cukru pudru (lub więcej, do smaku)
    około 1 kg świeżych truskawek lub malin
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKPOT:
    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (na bardzo wolnych obrotach miksera lub lepiej szpatułką).
    Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Do formy wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
    Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę lub blat. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy. Biszkopt przekroić na 3 blaty.


  • 2. MASA:
    Śmietanę kremówkę (schłodzoną) ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać do niej serek mascarpone i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Ja to robię w dalszym ciągu mikserem, potrzebujemy zaledwie kilka jego obrotów, by masa się nie zwarzyła. Najbezpieczniej zrobić to drewnianą łyżką.

  • 3. Wykonanie tortu:

    Jeden z przygotowanych blatów tortowych położyć na paterze. Nasączyć 1/2 szklanki kompotu. Wyłożyć 1/3 masy śmietankowej a na nią równo pokrojone truskawki lub maliny. Na wierzch położyć kolejny blat tortu, nasączyć 1/2 szklanki kompotu. Wyłożyć 1/3 masy śmietankowej, warstwę truskawek, przykryć ostatnim blatem biszkoptu i naponczować resztą kompotu. Wierzch i boki wysmarować pozostałą masą śmietankową, boki dowolnie udekorować – mogą być to płatki migdałów i drobno posiekane migdały. Ozdobić owocami. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować