Tort smakowy

0 (0 ocen)

Tort wykonałam na roczek siostrzeńca, pierwszy raz z wydrukiem cukrowym.

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    8 jaj
    8 łyżek mąki pszennej
    8 łyżek cukru kryształ

    Krem:
    3 jajka
    12 łyżek cukru
    2 kostki margaryny
    1 kostka masła

    Biszkopt kokosowy:
    5 białek
    1 szklanka cukru kryształ
    25 dag kokosu
    papier do pieczenia

    Dodatkowo:
    5 połówek brzoskwiń z puszki
    Ok 10 większych truskawek
    Wydruk cukrowy
    Kolorowa posypka opłatkowa lub kokos
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty Ciasto

Tort smakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt jasny z 8 jaj: Białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem. Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Delikatnie przesiewać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do okrągłej blaszki wysmarowanej margaryną (wysmarować tylko dno, bez boków blaszki) i piec w temp 180 st C ok 40 min. Ciepły biszkopt wyjąć z blaszki, gdy przestygnie przekroić na połowę.
  • 2. Upiec biszkopt kokosowy: Białka ubić z cukrem, pod koniec wsypać kokos i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Masę wyłożyć do okrągłej blaszki do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st C ok 40 min.
  • 3. Masa: Jajka ubić wraz z cukrem na zimno ok 10 min, po czym ubijać nad gorącą parą ok 5 min i kolejno kilka minut na zimno, masę jajeczna przestudzić. Margarynę wraz z masłem utrzeć, (najlepiej w makutrze). Dodawać po łyżce masy jajecznej, cały czas ucierając, dodawać delikatnie ucierając spirytus do smaku. Ubrać ok 8 kopiatych łyżek masy do osobnej miseczki (do dekoracji tortu). Masę podzielić na połowę.
  • masa truskawkowa 4. Truskawki zmiksować za pomocą blendera, dodać do połowy masy, zaś do drugiej pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie, delikatnie wymieszać.
  • przekładanie tortu 5. Przełożenie tortu: Spód biszkoptu jasnego ułożyć na paterze, wyłożyć na nim masę truskawkową, kolejno ułożyć biszkopt kokosowy (układamy do góry papierem do pieczenia i kolejno go ściągamy), a na nim rozsmarować masę brzoskwiniową. Przykryć wierzchem jasnego biszkoptu.
  • dekoracja 6. Odłożoną masą wysmarować brzegi tortu, a kolejno obsypać kolorową posypką opłatkową. Na wierzch ułożyć wydruk cukrowy, bądź wykonać polewę czekoladową. Pozostałą masę przełożyć do szprycy dekoracyjnej i wykonać różyczki na brzegu tortu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować