Tort słoneczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy. Dodajemy cukier, żółtka i olej. Wsypujemy mąkę i proszek.
Delikatnie mieszamy. Wlewamy do tortownicy (śr. 32 cm) i pieczemy 40 minut
w 180 °C. Studzimy i przekrawamy na 4 placki.
2.Krem: galaretki rozpuszczamy w 1/2 l wrzątku. Kremówkę ubijamy i mieszamy z tężejącą galaretką. Dzielimy na 3 części.
3.Poncz: cukier i kwasek rozpuszczamy w 1/2 l wody. Nasączamy placki. Pierwszy smarujemy 1/3 kremu, drugi – dżemem, trzeci 1/3 kremu. Przykrywamy czwartym plackiem i zygzakowato wycinamy brzeg na kształt słonka. Wierzch i boki tortu smarujemy resztą kremu.
4.Brzoskwinie kroimy w plastry i układamy jako promienie i rzęsy. Z żelków robimy oczy i buzię słoneczka.
Komentarze