Tort śliwkowy z alkoholem

4.5 (143 ocen)

Ciasto śliwkowe jest pracochłonne, ale nie do końca skomplikowane, więc każdy sobie z nim poradzi. Smakuje rewelacyjnie!

Składniki:

  • Na blachę o wymiarach 36x24cm

    Ciasto śliwkowe:
    2 opakowania śliwek kalifornijskich
    1 cukier waniliowy
    2 szklanki cukru kryształu
    10 jajek
    3/4 szklanki bułki tartej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    10 dkg orzechów włoskich
    1 szklanka wody

    Ciasto kokosowe:
    15 dkg kokosu
    6 białek
    20 dkg cukru kryształu
    2 łyżki bułki tartej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa ananasowa:
    1 i 1/2 szklanki soku z puszki z ananasa- ok. 600g (ewentualnie do ilości soku z puszki- jeśli jest za mało- dolać wody tak żeby była taka ilość)
    1 szklanka cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    owoce ananasa z puszki
    6 żółtek
    1 i 1/2 kostki masła
    Średni kieliszek spirytusu
    Polewa czekoladowa

Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Tort śliwkowy z alkoholem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto śliwkowe: Szklankę wody zagotować z 1 szklanką cukru. Do gotującego się syropu dodać drobno pokrojone śliwki i gotować na wolnym ogniu ok 15 minut. Wystudzić. Pozostałe składniki rozdzielić na dwie części, z których upieczemy osobno 2 placki. 5 białek ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać powoli 1/2 szklanki cukru, 5 żółtek i dalej ubijać. Dodać 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 dkg posiekanych orzechów i połowę z 3/4 szklanki bułki tartej, połowę cukru waniliowego i 1/2 wystudzonych śliwek. Z drugiej połowy, pieczemy taki sam placek, ale przygotowujemy go dopiero jak pierwszy włożymy do piekarnika, by ciasto "nie czekało w kolejce". Pieczemy w temp. 190st ok 50 minut.
  • 2. Placek kokosowy:: Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier kryształ, na koniec dodajemy proszek do pieczenia, kokos i bułkę tartą. Mieszamy. Pieczemy w temp. 180st ok 30 min.
  • 3. Masa ananasowa: Szklankę soku z ananasa zagotować z cukrem. W pół szklanki soku rozmieszać mąkę ziemniaczaną i żółtka. Wlać na gotujący się syrop, mieszać do zastygnięcia. Wystudzić. Masło utrzeć, dodawać po odrobinie budyń ananasowy oraz pokrojone owoce ananasa. Mieszamy.
  • 4. Przełożenie: Placek śliwkowy- 1/2 masy ananasowej- placek kokosowy- druga część masy ananasowej- placek śliwkowy- polewa.

Porady

Można również dać polewę na pierwszy placek śliwkowy i dopiero wtedy masę ananasową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kokos Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować