Masa ananasowa:
1 i 1/2 szklanki soku z puszki z ananasa- ok. 600g (ewentualnie do ilości soku z puszki- jeśli jest za mało- dolać wody tak żeby była taka ilość)
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
owoce ananasa z puszki
6 żółtek
1 i 1/2 kostki masła
Średni kieliszek spirytusu
Polewa czekoladowa
Tort śliwkowy z alkoholem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto śliwkowe: Szklankę wody zagotować z 1 szklanką cukru. Do gotującego się syropu dodać drobno pokrojone śliwki i gotować na wolnym ogniu ok 15 minut. Wystudzić. Pozostałe składniki rozdzielić na dwie części, z których upieczemy osobno 2 placki. 5 białek ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać powoli 1/2 szklanki cukru, 5 żółtek i dalej ubijać. Dodać 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 dkg posiekanych orzechów i połowę z 3/4 szklanki bułki tartej, połowę cukru waniliowego i 1/2 wystudzonych śliwek. Z drugiej połowy, pieczemy taki sam placek, ale przygotowujemy go dopiero jak pierwszy włożymy do piekarnika, by ciasto "nie czekało w kolejce". Pieczemy w temp. 190st ok 50 minut.
2.Placek kokosowy:: Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier kryształ, na koniec dodajemy proszek do pieczenia, kokos i bułkę tartą. Mieszamy. Pieczemy w temp. 180st ok 30 min.
3.Masa ananasowa: Szklankę soku z ananasa zagotować z cukrem. W pół szklanki soku rozmieszać mąkę ziemniaczaną i żółtka. Wlać na gotujący się syrop, mieszać do zastygnięcia. Wystudzić. Masło utrzeć, dodawać po odrobinie budyń ananasowy oraz pokrojone owoce ananasa. Mieszamy.
4.Przełożenie: Placek śliwkowy- 1/2 masy ananasowej- placek kokosowy- druga część masy ananasowej- placek śliwkowy- polewa.
Porady
Można również dać polewę na pierwszy placek śliwkowy i dopiero wtedy masę ananasową.
Komentarze