tort śliwkowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Śliwki zazwyczaj dodawałam do tradycyjnego ciasta drożdżowego lubkruchego. Jednak żądna cukierniczych nowości postanowiłam zrobić znimi tort. Ciasto było nieco pracochłonne, jednak wysiłek sięopłacał. Moi bliscy- degustatorzy ciasta byli oczarowani oryginalnympodaniem śliwki w słodkim cieście.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    Pół szklanki cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa:
    O,5 l śmietany kremówki
    szklanka słodzonego mleka skondensowanego(o gęstej konsystencji)
    zagęszczonego
    5 łyżeczek żelatyny
    O.7kg śliwek

Tort śliwkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj biszkopty. Białka ubij na sztywno, dodaj cukier, żółtka i
    mąkę wymieszaną z proszkiem. Masę podziel na 2 części. Każdą
    piecz(najlepiej jednocześnie 2 tortownicach, żeby
    ciasto nie opadło) 15-20 minut w 180-160 stopniach na tortownicy o śr. 26cm.
  • 2. Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie, dokładnie mieszając.
    Śmietanę ubij, dodaj mleko i tężejącą żelatynę. Śliwki umyj,
    wypestkuj. Połowę pokrój w kostkę i dodaj do masy, a resztę zostaw do
    dekoracji. Płaty biszkoptowe przełóż masą i udekoruj pozostałymi
    śliwkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy