Tort serce

4.5 (155 ocen)

Walentynki to dla mnie podwójne święto ponieważ również w tym dniu urodziłam moja córeczkę Urszulkę. Jest owocem miłości -cóż mogłam dać piękniejszego mężowi w takim dniu.od 2009 roku obchodzimy Walentynki podwójnie i mamy 2 torty jeden bajkowy dla Urszulki,a drugi dla nas - zawsze serce.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    4 jajka
    cukier około 0,5 szklanki
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    proszek do pieczenia około 1 łyżeczki
    szczypta soli
    1 łyżka oleju
    Forma do pieczenia w kształcie serca

    Krem czekoladowy:
    - 0,5 litra mleka,
    - 1 budyń czekoladowy
    - 1 cukier waniliowy,
    - 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
    - 0,5 łyżki mąki pszennej,
    - 0,5 szklanki cukru
    - 1 żółtko
    1 kostka masła 82%
    3 łyżki Nutelli
    2 łyżki ciemnego kakao

    Dodatkowo:
    owoce maliny i mango
    Gotowa masa cukrowa biała ok 1kg
    Czerwony barwnik spożywczy.
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Tort serce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • BUDYŃ 1. Budyń na krem:
    Odlej pół szklanki zimnego mleka ,a resztę zagotuj z cukrami. W pozostawionym mleku wymieszaj żółtko, mąki oraz budyń. Gdy mleko się zagotuje wlej mieszankę budyniową i mieszaj ,aby budyń się nie przypalił. Gotowy budyń przełóż do miski i przykryj woreczkiem foliowym tak aby dotykał budyń. W taki sposób unikniesz zbędnego kożucha. Studzimy.
    Po wystudzeniu zmiksuj z miękkim masłem i kakaem i Nutellą.
  • biszkopt 2. Biszkopt:
    Żółtka oddzielam od białek i ubijam białka na sztywną pianę. Do ubitej piany dodaję cukier a następnie żółtka i miksuję do uzyskania gładkiej masy. Dodaję olej oraz mąki z proszkiem przesiałam przez sitko i delikatnie wymieszałam łyżką.
    Ciasto wyłożyłam na blachę wyłożoną papierem i piekłam w 160-180 st.C około 30 min.
  • serce 3. Po wystudzeniu przecinamy na 2 lun 3 części.
  • tort serce 4. Złożenie tortu:
    Jedną warstwę biszkoptu przełożyłam kremem i malinami i przykrywam kolejnym biszkoptem.
  • MANGO Z PUSZKI 5. Następnie mango odsączam z zalewy i kroję w kostkę.
  • tort serce 6. Wykładam pokrojone mango na posmarowany kremem biszkopt.
  • tort serce 7. Dokładnie smaruję wierzch i boki torcika aby położyć na niego masę cukrową. Tak posmarowany kremem biszkopt wstawiłam przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej.
  • tort serce 8. Rozwałkowałam białą masę cukrową .Podczas wałkowania podsypuję masę cukrem pudrem,aby masa cukrowa się nie przyklejała do blatu.
    Rozwałkowaną masą cukrową obkładam tort dociskając do biszkoptu aby był gładki. Następnie ścinam nadmiar masy. Resztę masy zabarwiłam ana czerwony kolor barwnikiem spożywczym i udekorowałam serduszkami.

Porady

Nigdy nie nakładaj masy cukrowej bezpośrednio na bitą śmietanę ponieważ masa cukrowa się roztopi jak lody. Serce można wyciąć również z prostokątnego biszkoptu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Maliny Mango Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować