ciasto:
(zmodyfikowany,przepis na ciasto, od Ewy Mróz z PP.)
-230 g. masła
-230 g. cukru pudru
-4 jajka
-230 g. mąki tortowej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-30 g. mielonych orzechów
-skórka starta z 1/2 cytryny
masa serowa:
-1 kg. sera z wiaderka
-330 ml.śmietanki 30%
-2 Śnieżki
-2 cukry waniliowe
-4 łyżki cukru pudru
-3 czubate łyżki żelatyny (ok.35 g.)
-1/2 szklanki wody
-1 i 1/2 op. ciastek Rido w czekoladzie mlecznej
-parę bezików
Tort serowy z ciasteczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło zmiksować z cukrem pudrem, potem po jednym jajku.Przesiać mąkę z proszkiem,trochę wymieszać.Dodać mielone orzechy i skórkę z cytryny.Można dokończyć mieszanie mikserem na niskich obrotach.Połowę wyłożyć do tortownicy 30 cm.z papierem do pieczenia.(tylko na spodzie). Do drugiej części wkręcić posiekaną czekoladę(ale nie startą ). Wyłożyć na pierwsze ciasto. Na górę porozrzucać wiśnie, lekko wciskając. Piec ok.25 min. w 175 min. Po ostygnięciu, ciasto włożyć z powrotem do tortownicy wyłożonej folią spożywczą.
2.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do letniego, od czasu do czasu mieszając.
3.Śmietankę zmiksować ze Śnieżką.Ser zmiksować z cukrami, potem ubitą śmietanką.Dolewać porcjami żelatynę do sera i dalej miksować. Lecz nie za długo bo szybko gęstnieje.Dodać 1/2 op.ciasteczek i szybko wmieszać łopatką.Wyłożyć na ciasto.Wyrównać i ułożyć ciastek na górę.Schłodzić w lodówce.
Porady
Boki radzę udekorować potem. Ułożyć beziki, albo udekorować w/g własnego gustu.
Komentarze