Tort z serem i mirabelkami z biszkoptem budyniowym. Tort winny bardzo pyszny.
2 godz.
Składniki:
biszkopt:
-4 jajka
-1/2 szklanki cukru
-1 duży budyń czekoladowy(na 3/4 l)
-1 łyżka mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia.
masa serowa:
-1 kg. sera imperialu( można z wiaderka)
-200 g. jogurtu greckiego
-200 ml. śmietanki 30 %
-1,5 szklanki cukru pudru
-2 cukry waniliowe
-1 śmietan-fix
-4 łyżki żelatyny
-ponad 1/2 szklanki wody
500 g. mirabelek (po oczyszczeniu)
masa z serków mascarpone:
-2 serki mascarpone-500 g.
-330 ml. śmietanki 30 %
-100 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-2 łyżeczki żelatyny
-1/3 szklanki wody
1/2 op. herbatników z kremem o smaku arbuzowo-miętowym-tj.150 g.
Tort serowy z mirabelkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubić. Przesiać budyń z mąką i proszkiem i wymieszać łopatka. Przelać do tortownicy 29 cm. wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dole.Piec ok.25 min. w 175*.
Po przestygnięciu przekroić na dwa krążki. Jeden włożyć z powrotem do tortownicy, zabezpieczając wyżej boki.
2.Mirabelko, wypestkować i jak można to zdjąć skórkę.
3.Masa serowa: Żelatynę rozpuścić z gorącą wodą, odstawić do letniego. Ser zmiksować z jogurtem.Śmietankę w innym naczyniu, ubić z pudrem, cukrem waniliowym i śmietan-fixem. Potem porcjami dodawać ją do sera i miksować. Na koniec dolewać, żelatynę i krótko zmiksować.Wsypać mirabelki, lecz parę odłożyć do dekoracji.Łopatką delikatnie wymieszać. Wyłożyć na biszkopt w tortownicy, przykryć drugim krążkiem i schłodzić.
4.Masa z mascarpone:Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem i śmietam-fixem, potem porcjami serka.Na koniec dolewać żelatynę i zmiksować. Wyłożyć do tortownicy.
Ozdobić ciastkami i mirabelkami.
5.Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do lekkiego tężenia. Polać po owocach i wokół ciastek.
Komentarze