TORT SEROWY Z MIRABELKAMI

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tort z serem i mirabelkami z biszkoptem budyniowym. Tort winny bardzo pyszny.

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt:
    -4 jajka
    -1/2 szklanki cukru
    -1 duży budyń czekoladowy(na 3/4 l)
    -1 łyżka mąki
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia.

    masa serowa:
    -1 kg. sera imperialu( można z wiaderka)
    -200 g. jogurtu greckiego
    -200 ml. śmietanki 30 %
    -1,5 szklanki cukru pudru
    -2 cukry waniliowe
    -1 śmietan-fix
    -4 łyżki żelatyny
    -ponad 1/2 szklanki wody

    500 g. mirabelek (po oczyszczeniu)

    masa z serków mascarpone:
    -2 serki mascarpone-500 g.
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -100 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -2 łyżeczki żelatyny
    -1/3 szklanki wody

    1/2 op. herbatników z kremem o smaku arbuzowo-miętowym-tj.150 g.

    -1 galaretka pomarańczowa
    -1 szklanka wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort serowy z mirabelkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubić. Przesiać budyń z mąką i proszkiem i wymieszać łopatka. Przelać do tortownicy 29 cm. wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dole.Piec ok.25 min. w 175*.
    Po przestygnięciu przekroić na dwa krążki. Jeden włożyć z powrotem do tortownicy, zabezpieczając wyżej boki.
  • przygotowane mirabelki 2. Mirabelko, wypestkować i jak można to zdjąć skórkę.
  • warstwa serowa 3. Masa serowa: Żelatynę rozpuścić z gorącą wodą, odstawić do letniego. Ser zmiksować z jogurtem.Śmietankę w innym naczyniu, ubić z pudrem, cukrem waniliowym i śmietan-fixem. Potem porcjami dodawać ją do sera i miksować. Na koniec dolewać, żelatynę i krótko zmiksować.Wsypać mirabelki, lecz parę odłożyć do dekoracji.Łopatką delikatnie wymieszać. Wyłożyć na biszkopt w tortownicy, przykryć drugim krążkiem i schłodzić.
  • tort jeszcze nie gotowy 4. Masa z mascarpone:Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem i śmietam-fixem, potem porcjami serka.Na koniec dolewać żelatynę i zmiksować. Wyłożyć do tortownicy.
    Ozdobić ciastkami i mirabelkami.
  • tort gotowy 5. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do lekkiego tężenia. Polać po owocach i wokół ciastek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować