Mąż uwielbia wiśnie, a ja uwielbiam serniki, więc tort ten powstał aby zadowolić nas obojga ;)
2 godz.
Składniki:
Biszkopt jak do tortu:
3 jajka
1/3 szklanki cukru
1/3 szkl mąki tortowej
1/3 szkl mąki ziemniaczanej
Masa serowa:
8 sztuk serków (dwa 4-paki) waniliowych homogenizowanych (ja dałam Tutti z Biedronki)
3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki wody
odsączone wiśnie ze słoika (do deserów itp, 1 duży słoik)
Dodatkowo: 2 paczki biszkoptów Paryskich truskawkowych z Biedronki
1 słoik wiśni w słoiku
3 galaretki wiśniowe
200 ml śmietany 30 lub 36%
Tort serowo-wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka, na koniec mąki, mieszamy i wylewamy do wyłożonej (tylko dno) papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 160 stopni na 15-20 minut.
Serki miksujemy z rozpuszczoną żelatyną, dodajemy wiśnie. Biszkopt wyciągamy z formy, przekładamy do tortownicy o średnicy 32 cm wyłożonej formą aluminiową, wykładamy po bokach biszkoptami paryskimi (2 paczki z truskawkami z Biedronki). Biszkopt na dnie nasączamy sokiem ze słoika, wykładamy masę z serków z wiśniami. Wkładamy do lodówki do stężenia. W tym czasie w 700 ml wrzątku rozpuszczamy 2 galaretki wiśniowe, studzimy i dajemy na 35 minut do zamrażarki (żeby przyśpieszyć tężenie). 200 ml śmietany 30% ubijamy z odrobiną cukru pudru, gdy galaretka będzie już tężeć miksujemy z ubitą śmietaną, wylewamy na masę serkową. Drugi słoik z wiśniami w zalewie wlewamy do rondelka, blenderujemy, doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z gazu, wsypujemy 1 galaretkę wiśniową, mieszamy i odkładamy do ostudzenia. Gdy zacznie tężeć wylewamy na masę galaretkową. Dekorujemy bitą śmietaną ;)
Komentarze