NA MASĘ CUKROWĄ:
-800g cukru pudru
-100g glukozy w proszku
-4 łyżeczki żelatyny
-70 ml wody
-barwniki spożywcze w żelu lub proszku (nie mogą być w płynie)
Tort samochodzik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:Białka oddzielić od żółtek. Wymieszać mąki i proszek do pieczenia w osobnej miseczce. Żółtka miksować z cukrem i dodawać po łyżce zmieszany mąk, oleju i wody, aż do wyczerpania składników. Dodać również parę kropelek aromatu śmietankowego. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Pianę delikatnie wymieszać z przygotowaną wcześniej masą. Biszkopt piec w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 28 cm przez 45-50 min w 180 C bez termoobiegu.
2.KREM:miękką margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszysty krem, zakwaszamy śmietaną aby nie był mdły. Przekrawamy wystudzony blat na 3 krążki i smarujemy połową kremu. Następnie odcinamy boki biszkopta tak aby z boków powstała kabina samochodu, a z pozostałałego prostokąta maska samochodu. Łączymy odcięte kawałki na "masce" samochodu za pomocą kremu. Pozostałym kremem smarujemy cały samochód, jednocześnie korygując jego kształt. W zależności jak ułożymy górę ciasta możemy otrzymać 'garbusa" lub inne autko.
3.3.MASA CUKROWA: Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, gdy napęcznieje dosypujemy glukozę i podgrzewamy aż do rozpuszczenia. Ważne, podgrzewać ją na parze inaczej może się przypalić i jest do wyrzucenia. Gdy płyn trochę przestygnie stopniowo dodajemy cukier puder i wyrabiamy. Masa początkowo bardzo się klei do rąk, ale pod koniec wyrabiania osiąga konsystencję modeliny. Do tak przygotowanej masy dodajemy barwniki spożywcze. Aby masa nie wysychała, odrywamy tylko potrzebnej nam wielkości kawałki, a resztę szczelnie owijamy folią. W zależności jaki chcemy otrzymać kolor samochodu-taki dodajemy barwnik do 2/3 masy. Rozwałkowujemy ją cieniutko i nakrywamy taki płaszczykiem tort. Detale robimy z pozostałej masy. Jak będzie wyglądał nasz " samochód" zależy tylko od naszej wyobraźni.
Komentarze