Tort szwarcwaldzki - Czarnolas

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tort, który proponuję to tort szwarcwaldzki zwany również Czarnolas. Jednak nieważne jak się on nazywa. Jest wyśmienity, a wiśnie z kompotu lub świeże dodają mu niezapomnianego smaku.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 8 jajek
    150 g mąki tortowej
    150 g cukru
    1 łyżka cukru pudru
    odrobina soli
    0,5 proszku do pieczenia
    750 g śmietany
    1 budyń czekoladowy
    2 łyżki kakao
    aromat migdałowy
    1 kompot wiśniowy
    1 szklanka ponczu
    3 łyżeczki żelatyny
    1 cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort szwarcwaldzki - czarnolas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Mąkę i kakao mieszamy, dodajemy budyń czekoladowy, proszek do pieczenia. Do żółtek dodajemy troszeczkę aromatu migdałowego. Ubijamy białka na sztywną pianę, wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Do tego dodajemy energicznie żółtka oraz sypkie produkty. Ciasto wlewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut.
  • 2. Żelatynę zalewamy 0,5 szklanki wrzącej wody. Ubijamy śmietanę i dodajemy do niej żelatynę oraz 1 łyżkę cukru pudru.
    Wiśnie odsączamy, a kompot wykorzystujemy do ponczu.
  • 3. 5 minut po wyjęciu, ciasto odwracamy w tortownicy do góry dnem, aby znikło "wybrzuszenie". Po wystudzeniu, wyjmujemy z formy i odkrajamy to, co wystaje nad blaszką. Przekrajamy na 3 części. Pierwszą warstwę nasączamy mocno ponczem i rozsmarowujemy warstwę śmietany, a następnie układamy wiśnie tworząc pierścienie. To samo robimy z drugą i trzecią wartswą. Pozostałą śmietaną smarujemy wierzch i boki tortu. Boki tortu możemy obsypać pokruszonym biszkoptem lub płatkami migdałów. Wierzch dekorujemy rozetkami ze śmietany i ozdabiamy wiśniami.
    Tort schładzamy w lodówce 2-3 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować