Tort szpinakowy z pianką jabłkowo-bananową "BOISKO"

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Upiec biszkopt ciemny z 4 - 5 jajek.

    Ciasto szpinakowe:
    9 jajek
    9 łyżek mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    9 łyżek cukru
    1 łyżeczka z czubkiem sody
    1 łyżka soku z cytryny lub łyżeczka kwasku cytrynowego
    150 g szpinaku świeżego (użyłam mrożonego)
    2 łyżki cukru
    szczypta soli
    aromat cytrynowy

    Pianka jabłkowo bananowa:
    1 l soku z jabłek ( z kartonu)
    4 jabłka
    2 banany
    4-6 łyżek cukru
    0,5 l śmietany 26% dobrze schłodzonej
    3 łyżki żelatyny (czubate)
    kilka łyżek zimnej wody do namoczenia żelatyny

    Dodatkowo:
    2 kremy śmietankowe
    barwnik zielony
    galaretka jabłkowo miętowa
    zestaw bramek i piłkarzyków do tortu





Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort szpinakowy z pianką jabłkowo-bananową "boisko" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto szpinakowe:
    W blenderze dokładnie rozdrobnić szpinak z dwom łyżkami cukru, odstawić (używając mrożonego, należy go wcześniej odmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody). Mąkę przesiać z sodą. Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać sok z cytryny, olejek, mąkę i szpinak, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę dodać do ciasta i delikatnie połączyć. Całość przelać do blachy (27/22 cm.), wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok.60 minut w 180*C do tzw. suchego patyczka. Schłodzić i przekroić na pół.
  • 2. Pianka jabłkowo bananowa:
    Do rondelka wlać sok z kartonu, dodać obrane jabłka, pokrojone w ćwiartki i banany. Wszystko razem gotować na średnim ogniu przez kilkanaście minut. Osłodzić wg gustu. Odlać szklankę musu i nasączyć biszkopt i ciasto szpinakowe. Resztę dokładnie rozdrobnić blenderem. Do gorącego musu dodać namoczoną żelatynę. Chwilę pomieszać. Całość dobrze schłodzić.
    Schłodzoną śmietanę ubić i połączyć z zimnym, ale jeszcze niestężałym musem. Tężejącą pianką przełożyć tort, tak aby ciemny biszkopt był w środku. Wstawić do lodówki i dokładnie schłodzić.
  • 3. Krem śmietankowy przygotować według przepisu na opakowani, białym zrobić linię boiska, a resztę zabarwić na zielono i udekorować boki. Galaretkę po stężeniu drobno posiekać i rozłożyć na torcie między piłkarzami.

Porady

Przepis na tort pochodzi z blogu Esmeralda ze smakiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować