Pianka jabłkowo bananowa:
1 l soku z jabłek ( z kartonu)
4 jabłka
2 banany
4-6 łyżek cukru
0,5 l śmietany 26% dobrze schłodzonej
3 łyżki żelatyny (czubate)
kilka łyżek zimnej wody do namoczenia żelatyny
Dodatkowo:
2 kremy śmietankowe
barwnik zielony
galaretka jabłkowo miętowa
zestaw bramek i piłkarzyków do tortu
Tort szpinakowy z pianką jabłkowo-bananową "boisko" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto szpinakowe:
W blenderze dokładnie rozdrobnić szpinak z dwom łyżkami cukru, odstawić (używając mrożonego, należy go wcześniej odmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody). Mąkę przesiać z sodą. Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać sok z cytryny, olejek, mąkę i szpinak, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę dodać do ciasta i delikatnie połączyć. Całość przelać do blachy (27/22 cm.), wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok.60 minut w 180*C do tzw. suchego patyczka. Schłodzić i przekroić na pół.
2.Pianka jabłkowo bananowa:
Do rondelka wlać sok z kartonu, dodać obrane jabłka, pokrojone w ćwiartki i banany. Wszystko razem gotować na średnim ogniu przez kilkanaście minut. Osłodzić wg gustu. Odlać szklankę musu i nasączyć biszkopt i ciasto szpinakowe. Resztę dokładnie rozdrobnić blenderem. Do gorącego musu dodać namoczoną żelatynę. Chwilę pomieszać. Całość dobrze schłodzić.
Schłodzoną śmietanę ubić i połączyć z zimnym, ale jeszcze niestężałym musem. Tężejącą pianką przełożyć tort, tak aby ciemny biszkopt był w środku. Wstawić do lodówki i dokładnie schłodzić.
3.Krem śmietankowy przygotować według przepisu na opakowani, białym zrobić linię boiska, a resztę zabarwić na zielono i udekorować boki. Galaretkę po stężeniu drobno posiekać i rozłożyć na torcie między piłkarzami.
Porady
Przepis na tort pochodzi z blogu Esmeralda ze smakiem.
Komentarze