Tort szpinakowo-pomarańczowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Zielone ciasto zaskoczyło całą rodzinę w urodziny taty

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:
    450 g szpinaku
    250 g cukru
    3 jajka całe
    230 g oleju rzepakowego
    300 g mąki tortowej
    15 g proszku do pieczenia

    Krem śmietankowy:
    250 ml śmietany kremówki
    250 g mascarpone
    1/2 szklanki cukru

    Galaretka pomarańczowa:
    2 zblendowane pomarańcze
    2 galaretki pomarańczowe rozpuszczone w pół litrze ciepłej wody

    Dżem jagodowy lub wiśniowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort szpinakowo-pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Jajka ubić z cukrem mikserem na kremowy kolor. Szpinak zblendować z olejem na gładką masę. Dodać do jajek i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę okrągłą około 24cm i piec około godziny w nagrzanym do 170 stopni piekarniku do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Przekroić na dwie części.
    Na spodnią część nałożyć dzem jagodowy a na to poniższy krem.

    Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier u mascarpone i ubijać aż się cukier rozpuści. Wylać na warstwę dużemu. Włożyć do lodówki na okolo 10 minut.

    Galaretka:
    Zblendować pomarańcze bez skórki. Do nich wlać rozpuszczone w poł litrze wody 2 galaretki. Dać do lodówki. Gdy zacznie tężeć wylać na krem i przykryć drugim ciastem. Schłodzić okolo godziny i gotowe.

Porady

Szpinak moze byc świeży albo mrożony

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort makowo-pomarańczowy

To może cię zainteresować