owoc lub dżem do przełożenia
4 opakowania rurek z nadzieniem. (1kg)
wstążka do związania
mini buteleczki z alkoholem lub 1 mały szampanik.
3 niebieskie galaretki
4 szklanki gorącej wody
Tort szampan w kostkach lodu z galaretki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt 1sztuka : Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut. tak przygotuj wszystkie 3 biszkopty.
2.Kremówka:6 łyżeczek żelatyny zalej wodą tak aby napęczniała (około 6 łyżeczek) Następnie ubij kremówkę i dodaj 6 łyżeczek cukru pudru zmiksuj. W tym czasie wstaw żelatynę do mikrofali na kilka sekund aby sie rozpuściła,ale nie zagotowała. po wyjęciu dodaj 1 łyżeczkę ubitej śmietany , wymieszaj z żelatyną i szybko dodaj do pozostałej śmietany energicznie miksując kremówkę aby nie było grudek od żelatyny.
3.Następnie przełóż biszkopt ubitą śmietaną i posmaruj dżemem .
Tak przygotowane 3 krążki biszkoptowe wygładź dookoła ubitą śmietaną i udekoruj boki rurkami przyklejając je do boków.
Wstążką obwiąż dookoła tak aby tory się nie rozwalił.
4.Galaretki rozpuść w 3/4 litra gorącej wody i pozostaw do zastygnięcia najlepiej w płaskim kwadratowym naczyniu. Lub jeśli masz w dużych kostkarkach do mrożenia wody.
5.Na środku tortu połóż mini butelkę podpierając ją galaretką aby była położona pod skosem.
Po zastygnięciu galaretki kroimy na duże kostki w kształcie lodowatych kostek lodu i układamy na torcie naokoło buteleczki tworząc kostki lodu chłodzące butelkę.
Porady
Można ułożyć dowolną mini butelkę i dodać ulubione rurki lub inne ciasteczka, czekoladki.
Komentarze