Tort Szampan w kostkach lodu z galaretki

5 (162 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Prezentuje się bajecznie

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 3 biszkopty -Każdy z 3 jaj

    składniki na 1 biszkopta
    3 jajka
    cukier około 0,5 szklanki
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
    szczypta soli

    2 kremówki 30%
    5 łyżeczek żelatyny
    6 łyżek cukru pudru

    owoc lub dżem do przełożenia
    4 opakowania rurek z nadzieniem. (1kg)
    wstążka do związania
    mini buteleczki z alkoholem lub 1 mały szampanik.
    3 niebieskie galaretki
    4 szklanki gorącej wody
Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Zobacz również:

Torty Kremówka Desery Biszkopty

Tort szampan w kostkach lodu z galaretki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • BISZKOPT 1. Biszkopt 1sztuka : Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut. tak przygotuj wszystkie 3 biszkopty.
  • 2. Kremówka:6 łyżeczek żelatyny zalej wodą tak aby napęczniała (około 6 łyżeczek) Następnie ubij kremówkę i dodaj 6 łyżeczek cukru pudru zmiksuj. W tym czasie wstaw żelatynę do mikrofali na kilka sekund aby sie rozpuściła,ale nie zagotowała. po wyjęciu dodaj 1 łyżeczkę ubitej śmietany , wymieszaj z żelatyną i szybko dodaj do pozostałej śmietany energicznie miksując kremówkę aby nie było grudek od żelatyny.
  • 3. Następnie przełóż biszkopt ubitą śmietaną i posmaruj dżemem .
    Tak przygotowane 3 krążki biszkoptowe wygładź dookoła ubitą śmietaną i udekoruj boki rurkami przyklejając je do boków.
    Wstążką obwiąż dookoła tak aby tory się nie rozwalił.
  • 4. Galaretki rozpuść w 3/4 litra gorącej wody i pozostaw do zastygnięcia najlepiej w płaskim kwadratowym naczyniu. Lub jeśli masz w dużych kostkarkach do mrożenia wody.
  • 5. Na środku tortu połóż mini butelkę podpierając ją galaretką aby była położona pod skosem.
    Po zastygnięciu galaretki kroimy na duże kostki w kształcie lodowatych kostek lodu i układamy na torcie naokoło buteleczki tworząc kostki lodu chłodzące butelkę.

Porady

Można ułożyć dowolną mini butelkę i dodać ulubione rurki lub inne ciasteczka, czekoladki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować