Tort Rafaello

4.5 (157 ocen)

Jasny biszkopt przełożony masą kokosową. W smaku przypomina oryginalne Rafaello. Naprawdę polecam! Wszystkim zawsze smakuje, nie jest za słodki.

Składniki:

  • Biszkopt I :
    6 jaj
    1 szklanka cukru
    1,5 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka octu

    Biszkopt II :
    4 jaja
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka octu


    Masa kokosowa:
    1 l mleka
    1 i 1/2 szkl. cukru
    2x cukier waniliowy
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 łyżki mąki pszennej
    4 żółtka
    400 g wiórek kokosowych
    2 x margaryna, czyli 2x po 250 g (dla mnie najlepsza jest margaryna PALMA Z MURZYNKIEM)
    3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w gorącej wodzie
    Poncz:
    herbata z cytryną bez cukru

Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt I: Białka ubić +cukier +żółtka+ mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką, na samym końcu dodać ocet i ponownie wymieszać.
    Piec 25-30 min w 180 st.C.
    Po ostudzeniu przekroić na pół.
    Tak samo postąpić z biszkoptem II, nie przekrawamy biszkoptu II, można jedynie ściąć wierzch.Podczas przekładania masą ten biszkopt ma być w środku.
    Wielkość tortownicy: 26-30 cm
    Tortownica wielkości 24 cm: wystarczy upiec tylko biszkopt I i przekroić na 3 równe placki.
  • 2. Masa kokosowa: Część mleka zostawić a resztę zagotować. Do pozostawionej części mleka dodać cukry, żółtka-dokładnie wymieszać i dodać mąki i ponownie wymieszać. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną masę jajeczną i ugotować budyń. Po ugotowaniu rozdzielić na 2 równe porcje i pozostawić do ostygnięcia.
  • 3. Utrzeć 1 margarynę, trzeba ucierać dość długo i bardzo dokładnie aby masa się nie zważyła i najważniejsze aby margaryna i budyń miały jednakową temperaturę, najlepiej pokojową.
    Do utartej margaryny dodawać po troszku 1 porcję budyniu, odłożyć ok. 3 łyżki do dekoracji i dodać 200 g wiórek kokosowych i wymieszać, między czasie dodać połowę rozpuszczonej i ostudzonej żelatyny.
    Mamy więc 1 porcję masy kokosowej.
  • 4. Na paterę ułożyć biszkopt, naponczować wyłożyć 1porcję masy kokosowej, przykryć drugim biszkoptem tez naponczować i schłodzić. W tym czasie można przygotować 2 porcje masy postępując dokładnie tak samo jak wcześniej również odkładając 3 łyżki do dekoracji.
    Taką masę wyłożyć na schłodzony torcik i przykryć ostatnim plackiem biszkoptu, naponczować. Wierzch i boki tortu wygładzić wcześniej odłożoną masą. Schłodzić. Udekorować wg uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować