Tort ryżowy z kremem jaglanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Brązowy ryż ugotować klasycznie, w osolonym wrzątku. Po ugotowaniu i odcedzeniu ostudzić.
Zimny ryż zblendować na prawie gładką masę, jeśli zdarzą się mniejsze lub większe grudki ryżu, to nada ciastu ciekawą strukturę.
Do zblendowanego ryżu dodać otręby, oddzielone od białek żółtka, miód, startą na tarce czekoladę, jogurt, cynamon, kakao i sodę. Zmiksować wszystkie składniki bardzo dokładnie.
Białka ubić, dodać delikatnie do masy.
Tak przygotowane ciasto podzielić na 3 części i każdą z nich upiec osobno w tortownicy o średnicy 18cm, wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 180'C do suchego patyczka - trwa to około 20 minut.
Gotowe placki wystudzić.
2.KREM:
Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać na sicie. Woda spływająca z kaszy musi być zupełnie przezroczysta, dzięki temu pozbędziemy się goryczki.
Kaszę ugotować w 2 szklankach mleka z dodatkiem ziarenek z laski wanilii do miękkości i aż wchłonie cały płyn. Przestudzić. Do lekko ciepłej kaszy dodać miód i jogurt, całość zblendować na w miarę możliwości gładki krem. Osiągnięcie takiego stanu trwa chwilę, trzeba się więc uzbroić w cierpliwość.
3.SKŁADANIE:
Na pierwszy blat posmarować cienko kajmakiem, wyłożyć 1/3 kremu, przykryć kolejnym plackiem. Drugi blat posmakować powidłami, znów krem, blat i krem na wierzch.
Całość schłodzić dokładnie w lodówce.
Komentarze