Tort ryżowy z kremem jaglanym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Nietypowy tort dla prawdziwych koneserów.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    (na tortownicę 18cm)

    CIASTO:
    200g suchego brązowego ryżu
    2/3 szklanki otrębów, u mnie owsiane
    3 łyżki miodu płynnego
    3 jajka
    80g czekolady gorzkiej ze skórką pomarańczową
    2 łyżki jogurtu greckiego
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka cynamonu
    2 łyżeczki sody oczyszczonej

    KREM:
    1 szklanka suchej jaglanki
    2 szklanki mleka
    3 łyżki miodu
    1/2 szklanki jogurtu greckiego lekkiego
    ziarenka z 1 laski wanilii

    DODATKOWO:
    2 łyżki kajmaku
    3 łyżki powideł
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort ryżowy z kremem jaglanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Brązowy ryż ugotować klasycznie, w osolonym wrzątku. Po ugotowaniu i odcedzeniu ostudzić.
    Zimny ryż zblendować na prawie gładką masę, jeśli zdarzą się mniejsze lub większe grudki ryżu, to nada ciastu ciekawą strukturę.
    Do zblendowanego ryżu dodać otręby, oddzielone od białek żółtka, miód, startą na tarce czekoladę, jogurt, cynamon, kakao i sodę. Zmiksować wszystkie składniki bardzo dokładnie.
    Białka ubić, dodać delikatnie do masy.
    Tak przygotowane ciasto podzielić na 3 części i każdą z nich upiec osobno w tortownicy o średnicy 18cm, wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 180'C do suchego patyczka - trwa to około 20 minut.
    Gotowe placki wystudzić.
  • 2. KREM:
    Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać na sicie. Woda spływająca z kaszy musi być zupełnie przezroczysta, dzięki temu pozbędziemy się goryczki.
    Kaszę ugotować w 2 szklankach mleka z dodatkiem ziarenek z laski wanilii do miękkości i aż wchłonie cały płyn. Przestudzić. Do lekko ciepłej kaszy dodać miód i jogurt, całość zblendować na w miarę możliwości gładki krem. Osiągnięcie takiego stanu trwa chwilę, trzeba się więc uzbroić w cierpliwość.

  • 3. SKŁADANIE:
    Na pierwszy blat posmarować cienko kajmakiem, wyłożyć 1/3 kremu, przykryć kolejnym plackiem. Drugi blat posmakować powidłami, znów krem, blat i krem na wierzch.
    Całość schłodzić dokładnie w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować