Uwielbiam wprowadzać do jadłospisu kulinarne nowinki.
1 godz. 20 min
Składniki:
● 2 filety z mintaja
● sok z cytryny
● 10 dag masła
● 10 dag mąki
● 4 jajka
● 20 dag twarogu
● sól, biały pieprz
● 25 dag szpinaku
● 25 dag żółtego sera
● 2 łyżki posiekanego koperku
Tort rybno-szpinakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z masłem, twarogiem i mąką. Doprawiamy solą i pieprzem.
2.Szpinak blanszujemy i osączamy. Studzimy i grubo siekamy. Dodajemy do ciasta. Dokładnie mieszamy.
3.Białka ubijamy na sztywno. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Filety myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą i koperkiem. Delikatnie mieszamy z połową sera i pianą z białek.
4.Tortownicę (śr. 24 cm) wykładamy folią aluminiową. Wkładamy ciasto szpinakowe, a następnie masę rybną. Posypujemy resztą sera. Pieczemy 35 minut w temp. 200 °C.
Komentarze