Tort „Prince Polo”

4.5 (178 ocen)

Pomysł na tort zrodził się piekąc placek o tej samie nazwie. Zmodyfikowałam nieco proporcje, rodzaj pieczonego biszkoptu i krem. Tort jest przepyszny. Polecam. Zdjęcia przekroju nie zdążyłam zrobić, bo wyszedł cały, nawet nie wiem kiedy.

Składniki:


  • Tortownica 26 cm

    Biszkopt czekoladowy:
    • 4 jajka,
    • 4 łyżki cukru,
    • 4 łyżki mąki,
    • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 1 łyżka kakao,
    • 1 łyżka octu.
    Ciasto Prince Polo
    • 6 białek,
    • 10 dag kokosu,
    • 5 dag orzechów mielonych,
    • 5 dag orzechów siekanych,
    • 10 dag wafelków Prince Polo,
    • 1 szklanka cukru,
    • ½ łyżki mąki ziemniaczanej,
    • Szczypta proszku do pieczenia
    Krem czekoladowy:
    • 3 kostki masła,
    • 4 jajka,
    • 8-9 łyżek cukru,
    • 20 dag gorzkiej czekolady,
    • Spirytus do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Tort „prince polo” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt czekoladowy: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a następnie żółtka. Do puszystej masy dodajemy ocet oraz wymieszane sypkie składniki. Delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy na tortownicę i pieczemy w 180˚C przez około 20 min.
    Do tortu należy upiec 2 takie biszkopty.
  • 2. Ciasto Prince polo:
    Wafelki tniemy w 1cm kostkę, mieszamy z kokosem, orzechami, mąką i proszkiem. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier a następnie delikatnie łączymy z wymieszanymi składnikami. Pieczemy w 180˚C przez około 30 min.
    Pieczemy 2 takie blaty.
  • 3. Krem czekoladowy: Jaja ubijamy z cukrem na parze. Czekoladę rozpuszczamy. Masło ucieramy do białości i dodajemy do niego stopniowo ubitą masę jajeczną. Do gotowej masy dodajemy czekoladę oraz alkohol
  • 4. Poncz:
    W połowie szklanki przegotowanej wody rozpuszczamy 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej, słodzimy. Po przestudzeniu dodajemy alkohol (około 1/3 szklanki).
  • 5. Przełożenie:
    Biszkopt czekoladowy, krem, ciasto z wafelkami, krem, ciasto z wafelkami, krem, biszkopt czekoladowy.
    W trakcie przekładania ponczujemy blaty. Przełożony tort odkładamy do zastygnięcia do lodówki, a następnie dowolnie dekorujemy.
  • 6. Ja obtoczyłam tort masą budyniową. Do róży dodałam barwnik żółty, do liści i wianka na około zaparzone kakao. Aby liście wyszły intensywnie czekoladowe trzeba użyć więcej zaparzonego kakao. Boki obsypałam mielonymi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować