TORT PORZECZKOWY Z RÓŻAMI

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tort na urodziny czy imieniny, tort na imprezy. Tort o smaku porzeczek z ciastem czekoladowym. Góra z polewą czekoladową i ozdobami cukrowymi. Tort bardzo pyszny i pięknie się prezentujący.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto czekoladowe :
    -130 g. masła
    -200 g.czekolady kawowo-mlecznej, można innej
    -5 jajek
    -150 g. cukru pudru
    -1 cukier waniliowy
    -150 g. mąki tortowej
    -2 łyżeczki proszku do piecz.

    krem z czarną porzeczką:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -70 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -250 g. jogurtu greckiego
    -250 g. serka mascarpone
    -1/2 szklanki musu z czarnej porzeczki
    -5 łyżeczek żelatyny
    -1/2 szklanka wody

    krem z czerwoną porzeczką:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -70 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -250 g. jogurtu greckiego
    -250 g. serka mascarpone
    -1/2 szklanki musu z czerwonej porzeczki
    -5 łyżeczek żelatyny
    -1/2 szklanka wody

    polewa czekoladowa:
    -1 gorzka czekolada
    -1 mleczna czekolada
    -50 g. masła
    -2-3 łyżki mleka

    ozdoby z masy plastycznej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort porzeczkowy z różami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto. 1. ciasto-Masło wraz z połamaną czekoladą, roztopić nad parą. Ostudzić do letniego.Białka ubić z połową pudru. Czekolady przełożyć do innej miski i dodać żółtka, resztę pudru i cukier waniliowy. Zmiksować, przesiać tutaj mąkę z proszkiem i dalej zmiksować. Dodać pianę z białek i można na niskich obrotach, wkręcić. Ale nie długo i wylać do tortownicy 27 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko na spodzie.
    Piec w 175* ok.30-35 min.(sprawdzić patyczkiem).Po przestygnięciu, przekroić na 3 blaty.
  • krem z czarną porzeczką 2. krem z czarną porzeczką-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem i śmietan-fixem.Nie przerywać miksowania i dodawać porcjami ser i jogurt. Na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć i rozsmarować w tortownicy.
  • 2 blat 3. Przykryć 2 blatem.
  • krem z czerwonej porzeczki 4. krem z czerwonej porzeczki-Postąpić jak z czarną.Wyłożyć do tortownicy.
  • 3 blat 5. Przykryć 3 blatem i schłodzić.
  • bez obręczy 6. Zdjąć obręcz z tortownicy
  • polewa 7. polewa-Rozpuścić czekolady z masłem i mlekiem. Troszkę przestudzić i polać górę tortu.
  • ozdoby 8. Szybciej zrobić dekoracje z masy plastycznej.
  • listki 9. Listki można uformować w plastykowych foremkach.
  • ozdoby cukrowe 10. Na jeszcze nie zastygłej polewie, ułożyć dekoracje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować