Tort porzeczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.I.Biszkopt:
1. Ubić jajka z cukrem na pulchną masę.
2. Delikatnie połączyć z obiema mąkami, proszkiem do pieczenia i solą.
3. Wylać do formy i piec 35 minut w 180 stopniach
2.II. Krem budyniowy:
1. Zagotować 400 ml mleka z cukrem waniliowym.
2. W pozostałym mleku wymieszać proszek budyniowy. Wlać do gorącego mleka wąskim strumieniem, cały czas mieszając. Gotować 2 minuty. Przelać do miski i wystudzić masę.
3. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem.
4. Dodawać po 1/3 budyniu do margaryny, cały czas ucierać.
5. Gotową masę schłodzić.
3.III. Krem czekoladowy:
1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
2. Utrzeć masło z cukrem pudrem. Dodać czekoladę. Połączyć.
3. Masę utrzeć z ricottą. Schłodzić.
4.IV. Dekoracja:
1. Wystudzony biszkopt przekroić. Szybkim sposobem jest użycie grubszej nitki.
2. Przełożyć masą czekoladową.
3. Masą budyniową otoczyć ciasto.
4. Przystroić porzeczkami lub można było porzeczki wyłożyć także na krem czekoladowy.
Komentarze