Tort pinacolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT jaja zmiksować z cukrem, dodać proszek do pieczenia, wodę, a następnie wsypywać po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej. Piec przez 30 min w 180 st., zostawić do ostygnięcia
2.BEZA białka zmiksować z solą na sztywną masę, stopniowo dodawać cukier, a potem wiórki kokosowe, tak aby beza nie opadła. Piec 20-25 min w 180 st. aż beza będzie lekko brązowa i krucha, zostawić do ostygnięcia.
3.4 Budynie ugotować w 1 l mleka i zostawić do całkowitego ostygnięcia. (budyń ma być całkowicie zimny). 1 i 1/2 puszki ananasów odsączyć i drobno posiekać.
4.Dwie margaryny w temperaturze pokojowej zmiksować na puszysto, po czym dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu. Kiedy już cała masa jest zmiksowana dodać pokrojone ananasy i delikatnie, za pomocą łyżki wymieszać.
5.Biszkopt przeciąć na pół.Sok z jednej puszki ananasów zmieszać z 200 ml Malibu.
Masę dzielimy na 4 części.
6.Połówkę biszkoptu nasączyć połową syropu z Malibu, na to wykładamy 1/4 masy i kokosową bezę, następnie znów 1/4 masy, biszkopt nasączony ponczem i znów masę. Pozostałą 1/4 masy smarujemy boki tortu...
7.Dekorujemy 100 g wiórków kokosowych( boki i górę tortu), 1/2 puszki ananasa i ciasteczkami kokosowymi.
SMACZNEGO!
Komentarze