Tort pietrowy

4.5 (172 ocen)

  • 60 min

Przygotowałam go na 35 rocznice ślubu moich rodziców

  • 60 min

Składniki:

  • BISZKOPT DUŻY:(TORTOWNICA O ŚREDNICY 26CM)
    8 JAJEK
    TYLE ILE WAŻĄ JAJKA TYLE CUKRU I MĄKI PSZENNEJ
    2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA

    BISZKOPT MAŁY:(TORTOWNICA O ŚREDNICY 18CM)
    4 JAJKA
    TYLE I WAŻĄ JAJKA TYLE CUKRU I MĄKI PSZENNEJ
    1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA

    MASA BRZOSKWINIOWA:
    3 PUSZKI BRZOSKWIŃ
    5 GALARETEK BRZOSKWINIOWYCH

    MASA WANILIOWA:
    2 i 1/2 KOSTKI MASŁA
    750ml.MLEKA
    1 SZKLANKA CUKRU PUDRU
    3 CUKRY WANILIOWE
    3 ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ
    3 ŁYŻKI MAKI KARTOFLANEJ

    POLEWA:
    1/2 KOSTKI MARGARYNY
    1/2 SZKLANKI CUKRU
    3 ŁYŻKI KAKAO
    3 ŁYŻKI WODY
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort pietrowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPTY:

    JAJKA UCIERAMY(mikserem) Z CUKREM NA PUSZYSTĄ MASĘ (MUSI BYĆ PRAWIE BIAŁA)
    MĄKĘ PRZESIEWAMY RAZEM Z PROSZKIEM DO PIECZENIA I DODAJEMY PO ŁYŻCE DO UTARTYCH JAJEK MIESZAJĄC DREWNIANĄ ŁYŻKĄ W JEDNĄ STRONE.
    TORTOWNICE WYSMAROWANĄ I WYSYPANĄ TARTĄ BUŁKĄ NAPEŁNIAMY CIASTEM BISZKOPTOWYM
    WSADZAMY DO NAGRZANEGO PIEKARNIKA (150 stopni i sam dół)
    JAK BISZKOPT WYROŚNIE WTEDY ZWIĘKSZAMY TEMPERATURĘ DO 180 stopni I WŁĄCZAMY TERMOOBIEG
    PIECZEMY około 1 GODZINY ALE NAJBEZPIECZNIEJ SPRAWDZIĆ PATYCZKIEM JEŚLI JEST SUCHY TO ZNACZY ŻE BISZKOPT JEST GOTOWY

    PRZY MAŁYM BISZKOPCIE POSTĘPUJEMY DOKŁADNIE TAK SAMO TYLKO CZAS PIECZENIE SKRACAMY DO 30-40 MIN.

    MASA BRZOSKWINIOWA:

    BRZOSKWINIE ODCEDZAMY Z NADMIARU SYROPU (syrop zostawiamy)
    PRZEKŁADAMY DO WIĘKSZEGO GARNKA I BLENDEREM MIKSUJEMY NA JEDNOLITA MASĘ
    PODGRZEWAMY I DODAJEMY GALARETKI MIESZAMY DOKŁADNIE DO ROZMIESZANIA GALARETEK ODSTAWIAMY DO WYSTYGNIĘCIA

    MASA WANILIOWA:

    500ml.MLEKA GOTUJEMY
    RESZTĘ MLEKA MIESZAMY Z OBIEMA MĄKAMI I CUKREM WANILIOWYM
    WLEWAMY DO GORĄCEGO MLEKA I GOTUJEMY BUDYŃ
    POZOSTAWIAMY DO OSTUDZENIA
    MASŁO UCIERAMY Z CUKREM I DODAJEMY OSTUDZONY BUDYŃ.

    POLEWA:

    MARGARYNĘ ROZPUŚCIĆ W GARNUSZKU
    DODAĆ CUKIER ORAZ WODĘ
    NA KOŃCU KAKAO WYMIESZAĆ I NIE GOTOWAĆ
    DOBRZE CIEPŁE WYLAĆ NA TORT I RÓWNOMIERNIE ROZPROWADZIĆ.

    PRZEKŁADANIE TORTU:

    BISZKOPTY PRZEKRAWAMY NA 3 BLATY I KAŻDY
    NAPĄCZOWAĆ SYROPEM POZOSTAWIONYM Z BRZOSKWIŃ Z DODATKIEM GORĄCEJ WODY.
    1 DUŻY BLAT MASA BRZOSKWINIOWA
    2 DUŻY BLAT MASA WANILIOWA
    3 DUŻY BLAT POSMAROWAĆ LEKKO MASĄ WANILIOWĄ

    TAKA SAMA KOLEJNOŚĆ PRZEKŁADANIA Z MAŁYM BISZKOPTEM
    BEZ SMAROWANIA GÓRNEGO BLATU MASĄ PONIEWAŻ BĘDZIE NA NIM POLEWA

    PO PRZEŁOŻENIU TORTÓW WSTAWIĆ JE NA 3-4 GODZINY DO LODÓWKI ABY STĘŻAŁY.

    PO WYJĘCIU Z LODÓWKI NAŁOŻYĆ MAŁY TORT NA ŚRODEK DUŻEGO I POLAĆ POLEWĄ CZEKOLADOWĄ DOWOLNIE OZDOBIĆ.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować