JAJKA UCIERAMY(mikserem) Z CUKREM NA PUSZYSTĄ MASĘ (MUSI BYĆ PRAWIE BIAŁA)
MĄKĘ PRZESIEWAMY RAZEM Z PROSZKIEM DO PIECZENIA I DODAJEMY PO ŁYŻCE DO UTARTYCH JAJEK MIESZAJĄC DREWNIANĄ ŁYŻKĄ W JEDNĄ STRONE.
TORTOWNICE WYSMAROWANĄ I WYSYPANĄ TARTĄ BUŁKĄ NAPEŁNIAMY CIASTEM BISZKOPTOWYM
WSADZAMY DO NAGRZANEGO PIEKARNIKA (150 stopni i sam dół)
JAK BISZKOPT WYROŚNIE WTEDY ZWIĘKSZAMY TEMPERATURĘ DO 180 stopni I WŁĄCZAMY TERMOOBIEG
PIECZEMY około 1 GODZINY ALE NAJBEZPIECZNIEJ SPRAWDZIĆ PATYCZKIEM JEŚLI JEST SUCHY TO ZNACZY ŻE BISZKOPT JEST GOTOWY
PRZY MAŁYM BISZKOPCIE POSTĘPUJEMY DOKŁADNIE TAK SAMO TYLKO CZAS PIECZENIE SKRACAMY DO 30-40 MIN.
MASA BRZOSKWINIOWA:
BRZOSKWINIE ODCEDZAMY Z NADMIARU SYROPU (syrop zostawiamy)
PRZEKŁADAMY DO WIĘKSZEGO GARNKA I BLENDEREM MIKSUJEMY NA JEDNOLITA MASĘ
PODGRZEWAMY I DODAJEMY GALARETKI MIESZAMY DOKŁADNIE DO ROZMIESZANIA GALARETEK ODSTAWIAMY DO WYSTYGNIĘCIA
MASA WANILIOWA:
500ml.MLEKA GOTUJEMY
RESZTĘ MLEKA MIESZAMY Z OBIEMA MĄKAMI I CUKREM WANILIOWYM
WLEWAMY DO GORĄCEGO MLEKA I GOTUJEMY BUDYŃ
POZOSTAWIAMY DO OSTUDZENIA
MASŁO UCIERAMY Z CUKREM I DODAJEMY OSTUDZONY BUDYŃ.
POLEWA:
MARGARYNĘ ROZPUŚCIĆ W GARNUSZKU
DODAĆ CUKIER ORAZ WODĘ
NA KOŃCU KAKAO WYMIESZAĆ I NIE GOTOWAĆ
DOBRZE CIEPŁE WYLAĆ NA TORT I RÓWNOMIERNIE ROZPROWADZIĆ.
PRZEKŁADANIE TORTU:
BISZKOPTY PRZEKRAWAMY NA 3 BLATY I KAŻDY
NAPĄCZOWAĆ SYROPEM POZOSTAWIONYM Z BRZOSKWIŃ Z DODATKIEM GORĄCEJ WODY.
1 DUŻY BLAT MASA BRZOSKWINIOWA
2 DUŻY BLAT MASA WANILIOWA
3 DUŻY BLAT POSMAROWAĆ LEKKO MASĄ WANILIOWĄ
TAKA SAMA KOLEJNOŚĆ PRZEKŁADANIA Z MAŁYM BISZKOPTEM
BEZ SMAROWANIA GÓRNEGO BLATU MASĄ PONIEWAŻ BĘDZIE NA NIM POLEWA
PO PRZEŁOŻENIU TORTÓW WSTAWIĆ JE NA 3-4 GODZINY DO LODÓWKI ABY STĘŻAŁY.
PO WYJĘCIU Z LODÓWKI NAŁOŻYĆ MAŁY TORT NA ŚRODEK DUŻEGO I POLAĆ POLEWĄ CZEKOLADOWĄ DOWOLNIE OZDOBIĆ.
Komentarze