Tort piernikowy z kremem i powidłami

4.5 (171 ocen)

Zawsze piernik piekłam w keksówce, ale dzisiaj zrobiłam tort piernikowy - jest pyszny! Przełożony kremem i powidłami śliwkowymi.

Składniki:


  • 0,5 szkl wody
    4 łyżki kakao
    1 przyprawa do pierników
    1i3/4 szkl cukru
    4 łyżki miodu
    25 dkg margaryny lub masła
    2 łyżeczki cukru waniliowego z nutą kardamonu
    2 szkl mąki krupczatki
    5 szt jajek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem z kaszy manny
    250 ml mleka
    1/4 szkl cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    37 ml kaszy manny (błyskawiczna)
    125 g margaryny lub masła
    2- 3 łyżki soku z cytryny
    Polewa czekoladowa
    0,5 szkl cukru pudru
    2 łyżki kakao
    5 łyżek wody
    50 g margaryny lub masła
    1 czekolada gorzka
    Dodatkowo:
    powidła śliwkowe
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort piernikowy z kremem i powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę, kakao, miód,przyprawę do piernika, cukry, margarynę zagotować i ostudzić. Do przestudzonej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, żółtka i zmiksować na wolnych obrotach. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli, dodać do masy i wymieszać łyżką. Ciasto wylać do silikonowej tortownicy o średnicy 25 cm.Piec około 1 h w 160 st. Najlepiej sprawdzić patyczkiem. Jeśli zwykła tortownica to wysmarować i wysypać bułką tartą.

    Krem z kaszy manny: Z mleka odlać 1/3 szk i wymieszać w nim kasze mannę. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać rozmieszaną kaszę mannę i gotować około 3-4 minuty. Zdjąć z ognia przykryć folią spożywczą żeby nie powstał kożuch i wystudzić. Margarynę utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnej kaszy manny. Na koniec dodać sok z cytryny.

    Polewa czekoladowa: W garnuszku wymieszać kakao z cukrem pudrem, dodać wodę i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum dodać margarynę i mieszać do rozpuszczenia. Dodać połamaną na małe kawałki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia, mieszać. Gdy polewa zacznie tężeć i będzie letnia polać ciasto. Ciasto przekroić 3 razy, uzyskując 4 placki.

    Warstwy ciasta: placek, połowa kremu, placek, powidła śliwkowe, placek, druga połowa kremu, placek, cienko posmarować powidłami, polać polewą czekoladową i udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować