Tort piernikowy z bezą kakaową

0 (0 ocen)

Kakaowy biszkopt przełożony słodką masą piernikową oraz powidłami śliwowymi z delicjami o smaku pomarańczowym.Poncz także jest pomarańczowy dzięki czemu w każdym kęsie ciasta czuć przyjemy orzeźwiający smak.Wierzch ciasta wieńczy cienka , chrupiąca z wierzchu beza z kleistym środkiem.

Składniki:

  • tortownica 24 cm

    Baza:
    3 białka w temperaturze pokojowej
    szczypta soli
    2 łyżki drobnego cukru
    1 łyżka kakao

    Biszkopt:
    5 jajek
    szczypta soli
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki kakao
    5 łyżek oleju rzepakowego
    1 szklanka maki pszennej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem piernikowy:
    200g. pierników bez nadzienia
    150g. miękkiego masła 82%
    150g. mleka w proszku
    4 łyżki miodu prawdziwego
    2 łyżki przyprawy do piernika

    Warstwa z powidłami:
    200g. powideł śliwkowych
    1 opakowanie delicji z galaretką pomarańczową

    Poncz:
    1/2 szklanki zimnej wody
    4 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy

    Dodatkowo:
    cukier puder
    cukrowe perełki
    czekoladowe gwiazdki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort z kremem

Tort piernikowy z bezą kakaową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 
Tort piernikowy z bezą kakaową 1. Beza:Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
    Stopniowo dodajemy cukier, miksujemy do momentu powstania gęstej , szklistej piany.
    Dodajemy kakao , mieszamy łyżką.
    Pianę wyciskamy rękawem cukierniczym lub wykładamy łyżką do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy/suszymy 60 min w piekarniku nagrzanym do 140 st.

  • 
Tort piernikowy z bezą kakaową 2. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek , ubijamy je ze szczyptą soli na sztywno , dodać cukier miksujemy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy po łyżce oleju oraz po jednym żółtku i kakao nie przerywając miksowania. Mąkę z proszkiem dodajemy do masy , mieszamy delikatnie łyżką( nie miksujemy)
    Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Pieczemy ok.35 min w piekarniku nagrzanym do 180st. ( sprawdzając patyczkiem czy jest suchy). Biszkopt odstawiamy do wystudzenia.
    Ostrym , długim nożem przecinamy biszkopt na trzy blaty.

  • 
Tort piernikowy z bezą kakaową 3. Krem piernikowy:Pierniki kruszymy na drobny piasek w robocie kuchennym.
  • 
Tort piernikowy z bezą kakaową 4. Masło ubijamy mikserem do uzyskania puszystej konsystencji dodajemy pokruszone pierniki , mleko w proszku , miód oraz przyprawę do piernika.
    Miksujemy do połączenia się składników.

  • 
Tort piernikowy z bezą kakaową 5. Złożenie:Na dnie tortownicy układamy dolny blat biszkopta-nasączamy poczem-wodą połączoną z sokiem z pomarańczy.
    Wykładamy 1/2 kremu piernikowego.
  • 
Tort piernikowy z bezą kakaową 6. Przykrywamy biszkoptem środkowym , nasączamy ponczem , wykładamy 1/2 powideł śliwowych , układamy delicję oraz resztę powideł.
  • 
Tort piernikowy z bezą kakaową 7. Na wierzch kładziemy ostatni biszkopt , nasączamy ponczem , wykładamy resztę kremu piernikowego , przykrywamy kakaową bezą.
    Tort odstawiamy do lodówki na noc.
  • 8. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem , dekorujemy cukrowymi perełkami oraz czekoladowymi gwiazdkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować