Tort piernikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić biszkopt : suche składniki ( budyń, mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawa do piernika ) wymieszać w głębszej misce.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, białka ubić na sztywno.
Do masy z żółtkami dodawać po łyżce składników suchych i mieszać na mniejszych obrotach, jak masa będzie stawać się za gęsta dodawać po łyżce pianę z białek i tak do skończenia składników, na końcu zostanie jeszcze piana którą wmieszać w ciasto łyżką.
Ciasto wylać do dużej tortownicy, piec jak zwykły biszkopt.
Ostudzić, zimny przekroić na 3 krążki.
Galaretkę dokładnie rozprowadzić w gorącej wodzie, odstawić do schłodzenia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrami, pod koniec dodawać małymi porcjami chłodną galaretkę i serek mascarpone.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać śmietankę, cały czas roztrzepując masę małą trzepaczką lub widelcem, lekko schłodzić.
Wymieszać z kilkoma łyżkami kremu, tyle aby starczyło do dekoracji.
2.Nasączać każdy blat biszkoptu, następnie smarować dżemem, później kremem, kłaść następny blat i tak aż do wyczerpania...
Wierzch wysmarować białym kremem, udekorować czekoladowym, uzupełnić mandarynkami i innymi owocami jakie akurat mamy.
Smacznego !!!!!
Komentarze