Tort piernikowy

4.5 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zamiast piernika zrobiłam tort piernikowy, a że nie zdążyłam na Święta to finału doczekał na powitanie Nowego Roku :)

Składniki:

  • na biszkopt o smaku piernika :
    7 jajek + 7 łyżek cukru
    3,5 łyżki mąki pszennej + 2 łyżki budyniu waniliowego + 2 łyżki kakao + 1 łyżka przyprawy do piernika + 2 łyżeczki proszku do pi
    na krem :
    700 ml. schłodzonej śmietanki kremówki 36 % + 2 łyżki cukru pudru + 1 łyżeczka cukru waniliowego
    250 g serka mascarpone
    1 galaretka pomarańczowa rozpuszczona w 150 ml. gorącej wody
    100 g czekolady deserowej lub gorzkiej + 150 ml. kremówki
    inne :
    1 szklanka soku pomarańczowego do nasączania
    1 słoik dżemu pomarańczowego lub powideł śliwkowych do posmarowania pod kremem
    mandarynki, suszone morele, inne owoce do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Piernik Desery

Tort piernikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1w0sqca 1. Zrobić biszkopt : suche składniki ( budyń, mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawa do piernika ) wymieszać w głębszej misce.
    Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, białka ubić na sztywno.
    Do masy z żółtkami dodawać po łyżce składników suchych i mieszać na mniejszych obrotach, jak masa będzie stawać się za gęsta dodawać po łyżce pianę z białek i tak do skończenia składników, na końcu zostanie jeszcze piana którą wmieszać w ciasto łyżką.

    Ciasto wylać do dużej tortownicy, piec jak zwykły biszkopt.
    Ostudzić, zimny przekroić na 3 krążki.
    Galaretkę dokładnie rozprowadzić w gorącej wodzie, odstawić do schłodzenia.
    Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrami, pod koniec dodawać małymi porcjami chłodną galaretkę i serek mascarpone.

    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać śmietankę, cały czas roztrzepując masę małą trzepaczką lub widelcem, lekko schłodzić.
    Wymieszać z kilkoma łyżkami kremu, tyle aby starczyło do dekoracji.
  • image-1inw4c9 2. Nasączać każdy blat biszkoptu, następnie smarować dżemem, później kremem, kłaść następny blat i tak aż do wyczerpania...
    Wierzch wysmarować białym kremem, udekorować czekoladowym, uzupełnić mandarynkami i innymi owocami jakie akurat mamy.
    Smacznego !!!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować