Tort LALECZKA

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Torcik upiekłam dla koleżanki na 4 urodzinki jej córeczki Karolinki

  • 3 godz.

Składniki:

  • Upiec 2 biszkopty ( tortownica o średnicy 26 cm )

    10 jajek
    20 dkg mąki ziemniaczanej
    20 dkg mąki pszennej
    2 niepełne szklanki cukru kryształu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżeczki octu
    10 łyżeczek wody
    1 duża łyżka kakao


    Upiec 1 biszkopt w foremce po babce

    6 jajek
    1 szklanka cukru kryształu
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka mąki pszennej
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka kakao

    Masa czekoladowa:
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    2 tabliczka gorzkiej czekolady
    2 kostka masła
    wiśnie

    Masa kawowa:
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    2 kostka masła

    Masa ananasowa:
    2 puszki ananasów
    5 żółtek
    1 duży budyń śmietankowy
    1 duży cukier waniliowy
    2 kostki masła
    cukier puder do smaku


    Poncz do nasączenia biszkoptu kakaowego:

    0.5 litra wywaru z kawy rozpuszczalnej
    2 duże cukry waniliowe

    Poncz do nasączenia biszkoptu waniliowego :

    0.5 litra wywaru z herbaty
    cukier waniliowy
    amaretto do smaku

    Dodatkowo:

    lukier różowy, zielony, biały
    koraliki różowe
    wstążka różowa
    lalka
    kawałek sreberka do owinięcia lalki
    1 litr śmietany Decor Up
    różowy pokruszony opłatek.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort lalka Desery

Tort laleczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownica 26 cm:
    Z podanych składników upiec 2 biszkopty. Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka, wodę z octem na końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia podzielić na 2 części do 1 dosypać kakao. Rozlać do 2 tortownic i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut. Po wystudzeniu każdy biszkopt przekrawamy na pół.

    2. Foremka na babkę
    Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka, na końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dosypać kakao. Wlać do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut. Po wystudzeniu biszkopt przekrawamy na 4 części

    3.
    Masa czekoladowa jajka z cukrem ubić na parze ok 10 minut następnie dodać 1 i 1/2 czekolady i nadal ucierać na parze do rozpuszczenia czekolady, wystudzić i utrzeć z masłem na koniec dodać pokrojoną w kosteczkę czekoladę i odsączone wiśnie.

    4
    Masa kawowa: Postępować tak samo jak przy masie czekoladowej tylko zamiast czekolady dodać rozpuszczalną kawę, po przestudzeniu utrzeć z masłem.
    5.
    Masa ananasowa: Z ananasów odsączyć sok, dodać do niego żółtka, budyń, cukier waniliowy - ugotować budyń. Wystudzić, utrzeć z masłem i cukrem pudrem, dodać pokrojone w kostkę ananasy.
    6.
    Każdy biszkopt nasączyć odpowiednio ponczem i przełożyć na przemian masami.

  • Tort laleczka 2. Resztą masy kawowej obtaczamy biszkopt w kształcie babki, laleczkę owijamy folią aluminiową i wkładamy w środek tortu,
  • Tort laleczka 3. górę obkładamy białym lukrem,
  • Tort laleczka 4. zaś boki różowym tworząc suknię lali,
  • Tort laleczka 5. robimy bransoletke, naszyjnik, ozdobę do włosów oraz bolerko z różowego lukru.
  • Tort laleczka 6. Śmietanę schłodzoną ubijamy na sztywno, nakładamy do szprycy,
  • Tort laleczka 7. i zdobimy cały tył lalki
  • Tort laleczka 8. następnie pokrywamy śmietaną cały przód.
  • Tort laleczka 9. W pasie lalki przywiązujemy różową kokardę.
  • Tort laleczka 10. Resztą śmietany obkładamy tort okrągły, wierz obsypujemy różowym opłatkiem jadalnym.
  • Tort laleczka 11. Tort lalkę kładziemy na okrągłym torcie.
  • Tort laleczka 12. Na dole okrągłego tortu układamy ozdoby i dekorujemy różowymi cukiereczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować