1.Tortownica 26 cm:
Z podanych składników upiec 2 biszkopty. Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka, wodę z octem na końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia podzielić na 2 części do 1 dosypać kakao. Rozlać do 2 tortownic i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut. Po wystudzeniu każdy biszkopt przekrawamy na pół.
2. Foremka na babkę
Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka, na końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dosypać kakao. Wlać do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut. Po wystudzeniu biszkopt przekrawamy na 4 części
3.
Masa czekoladowa jajka z cukrem ubić na parze ok 10 minut następnie dodać 1 i 1/2 czekolady i nadal ucierać na parze do rozpuszczenia czekolady, wystudzić i utrzeć z masłem na koniec dodać pokrojoną w kosteczkę czekoladę i odsączone wiśnie.
4
Masa kawowa: Postępować tak samo jak przy masie czekoladowej tylko zamiast czekolady dodać rozpuszczalną kawę, po przestudzeniu utrzeć z masłem.
5.
Masa ananasowa: Z ananasów odsączyć sok, dodać do niego żółtka, budyń, cukier waniliowy - ugotować budyń. Wystudzić, utrzeć z masłem i cukrem pudrem, dodać pokrojone w kostkę ananasy.
6.
Każdy biszkopt nasączyć odpowiednio ponczem i przełożyć na przemian masami.
2.Resztą masy kawowej obtaczamy biszkopt w kształcie babki, laleczkę owijamy folią aluminiową i wkładamy w środek tortu,
3.górę obkładamy białym lukrem,
4.zaś boki różowym tworząc suknię lali,
5.robimy bransoletke, naszyjnik, ozdobę do włosów oraz bolerko z różowego lukru.
6.Śmietanę schłodzoną ubijamy na sztywno, nakładamy do szprycy,
Komentarze