TORT KRÓWKOWY

4.5 (154 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tort z biszkoptem budyniowym.Tort z gotowym kremem do tortów.Tort z masą krówkową i brzoskwiniam

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt krówkowy:
    -6 jajek
    -3/4 szklanki cukru
    -2 duże budynie krówkowe
    -1 łyżka kakao
    -1 łyżka mąki tortowej
    -2 łyżeczki proszku do piecz.

    mus brzoskwiniowy:
    -2 słoiczki dżemu brzoskwiniowego
    -4 płaskie łyżeczki żelatyny

    -puszka brzoskwiń

    krem śmietankowy:
    -1 krem śmietankowy do tortów w proszku
    -330 ml.śmietanki 30 %

    -mała puszka masy krówkowej

    krem czekoladowy:
    - 1 krem czekoladowy do tortów w proszku
    -330 ml. śmietanki 30 %
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty Dżemy

Tort krówkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przykryć odstawionym blatem z musem.

    Na to wyłożyć gotową masę krówkową.

    Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym.
  • 2. krem czekoladowy-Zmiksować krem w/g przepisu ze śmietanką. Posmarować cały tort.
  • 3. Z reszty białego kremem zrobić rozetki wokół tortu. Albo przenieść nożem, już gotowe.

    Na środek rozsypać czekoladę,pokrojoną obierakiem.
  • 4. biszkopt-Ubić białka z solą, potem z cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać budynie,mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej.
  • 5. dżem- Dżem włożyć do garnka i rozmieszać z żelatyną.Jak napęcznieje to na wolnym ogniu roztopić i odstawić do tężenia.Potem połową posmarować dolny krążek z biszkoptu,który kładziemy do tortownicy. Resztą musu smarujemy drugi krążek biszkoptowy, który odkładamy na duży talerz.
  • 6. Na dżemie układamy cząstki brzoskwiń.
  • 7. Krem śmietankowy-Krem zmiksować w/g przepisu, ale nie z mlekiem tylko ze śmietanką. Na brzoskwiniach rozsmarować 3/4 kremu.Resztę zostawić na rozetki.[ Ja osobiście,cały krem przekładam do woreczka cukierniczego z ozdobną końcówką.Robię na talerzu 16 rozetek a resztę kremu wyciskam na tort. Potem rozetki przenoszę na gotowy tort.]
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie Masa krówkowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować