Tort komunijny dla bliźniaczek Ady i Kasi

4.5 (195 ocen)

Komunijny tort dla bliźniaczek , który wykonałam na zamówienie klientki koniecznie z różowym biszkoptem i pysznym nadzieniem smakował podobno bardzo wyśmienicie. Jeden tort był zwykły na kremie , a drugi na bitej śmietanie z musem owocowym, który wam przedstawiam.

Składniki:

  • Biszkopt o średnicy 28cm
    8-10 jajek wiejskich
    2 łyżki maki ziemniaczanej
    6-7 łyżek mąki pszennej
    ok 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki oleju

    Nadzienie:
    ok 700ml kremówki 30% (w kubełku)
    6 łyżeczek żelatyny
    4 łyżki cukru pudru
    ok 1 kg. mrożonych owoców lub świeżych
    2 galaretki truskawkowe

    Krem maślany pod masę cukrową
    200g masła 82%
    1 jajko
    6 łyżek dobrej jakości cukru pudru.

    do nasączenia woda smakowa lub dowolny poncz.

    Biła masa cukrowa 1 kg (ja używam kupnej gotowej masy cukrowej, ale podam przepis na masę , która robiłam kiedyś).
    Barwnik spożywczy w zależności jaki chcemy użyć kolor do naszych dekoracji.

Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Tort komunijny dla bliźniaczek ady i kasi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tort 1. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Dodaj odrobinę różowego barwnika w proszku na czubku wykałaczki. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką.
    Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 50 minut. Przed wyjęciem sprawdź środek biszkoptu patyczkiem czy jest już upieczony.
    Po wystudzeniu biszkopt przekrawam na 3 części.
  • tort 2. Galaretki zalej 2 szklankami gorącej wody i dobrze rozpuść, dodaj również 2 łyżeczki żelatyny. Owoce zmiksuj blenderem i dodaj gorąca galaretkę. Uwaga szybko tężeje jeśli dodajemy mrożone owoce.
    Kremówkę ubij na sztywno z dodatkiem 4 łyżek cukru pudru. Następnie 4 łyżeczki żelatyny zalej 8 łyżeczkami zimnej wody i pozostaw do napęcznienia na 5 minut. Później podgrzej ,ale nie zagotuj i dodaj do ubitej kremówki energicznie mieszając.
  • tort 3. Złożenie tortu: Do tortownicy włóż dolny krążek biszkoptu, wylej połowę musu owocowego i połowę kremówki, połóż kolejny krążek i powtórz czynność. Przykryj ostatnim biszkoptem i wstaw na kilka godzin do schłodzenia. Jełi tort wyjdzie wyższy niz forma włóż dookoła papier lub specjalną obręcz.
  • tort 4. Po schłodzeniu zdejmij obręcz i obróć nasz tort tak aby dół tortu był naszą górą w ten sposób mamy płaski i równy tort.
  • krem maślany 5. Krem maślany:
    Miękkie masło ubij na puch. Jajko oddziel od żółtka. W osobnym naczyniu ubij białko na sztywno i dodaj 3 łyżki cukru pudru, następnie żółtko ubij z 3 łyżkami cukru pudru. Tak ubite jajko dodawaj po łyżce do masła i ubij ,aż do połączenia składników.
  • tort 6. Wierzch i boki biszkoptu posmarować kremem maślanym , aby masa cukrowa się przykleiła do kremu. Tak posmarowany biszkopt wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej.
  • tort 7. Masę cukrową ugniatamy , aby nadać jej elastyczności, następnie rozwałkuj na stolnicy podsypując mąką ziemniaczaną. Obłóż nią tort, ścinając nadmiar masy dookoła tortu.

    Masa Cukrowa: Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć.W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części.Do namokniętej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru, dodaj kilka kropli olejku migdałowego.Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki do pozostałej białej masy. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali.
  • hostia  8. Wykonaj dowolna dekoracje na tort lub użyj gotowej ze sklepu np. Hostia, kielich czy kwiatki.
    Ja dekoracje wykonałam samodzielnie hostie i kielich.
  • kielich i hostia 9. Tak przygotowane dekoracje pozostaw do wyschnięcia minimum na kilka dni przed położeniem.

Porady

Dekoracje można wykonać w dowolnej kolorystyce dla dziewczynki i dla chłopca lub kupić gotową. Nigdy nie obkładaj tortu masą cukrową bezpośrednio na bitą śmietanę ponieważ masa się rozpuści. Zawsze nakładamy na krem z margaryny lub masła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Mrożenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować