Tort komunijny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt orzechowy: Białka ubić, dodać cukier, żółtka. Do gładkiej masy dodać wymieszane wcześniej sypkie składniki. Ciasto przelać do tortownicy (28cm).
Piec w 180°C około 20 minut.
Do tortu potrzebne jest upiec dwa takie blaty.
2.Biszkopt jasny: Ubić białka. Dodać cukier, żółtka. Następnie dołożyć wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia oraz wlać wodę . Delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 28 cm i upiec w 180°C.
Tak jak w przypadku biszkoptu orzechowego potrzebne są nam dwa takie blaty.
3.Masa: Litr mleka gotujemy z cukrem. Pozostałą część mieszamy z mąką, budyniem, żółtkami. Gotujemy budyń. Studzimy.
Ucieramy masła. Dodajemy budyń. Część masy odstawiamy do obtoczenia tortu ( około ¼).
Pozostałą ilość masy dzielimy na 2 części w proporcji 1/3 i 2/3 .
Owoce odcedzamy z soku i kroimy w kostkę. Do 2/3 porcji masy dokładamy ananasy, a do 1/3 porcji brzoskwinie. Mieszamy masy.
4.Przełożenie:
Biszkopt jasny, połowa masy z ananasem, biszkopt orzechowy, masa z brzoskwiniami, biszkopt orzechowy, druga połowa masy z ananasem, biszkopt jasny.
Dekorujemy dowolnie.
Porady
Ja do dekoracji przygotowałam różyczki w kolorze niebieskim, gdyż tort był pieczony dla chłopca
Komentarze