Tort komunijny

0 (0 ocen)

Tort to bardzo ważna część przyjęcia komunijnego i powinien podkreślać ważność obchodzonej uroczystości.Dlatego też warto zadbać,by wyglądał naprawdę wyjątkowo.I nie trzeba w tym celu wcale udawać się do cukierni.Przy odrobinie talentu można samemu zarówno upiec, jak i udekorować to odświętne ciasto

Składniki:


  • Biszkopt

    7 jajek
    127 g mąki tortowej
    45 g mąki ziemniaczanej
    203 g cukru

    Krem z białej czekolady

    500 g białej czekolady
    600 ml śmietany kremówki 36%

    Frużelina truskawkowa

    500 g truskawek
    3 łyżeczki żelatyny
    100 g cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

    Krem maślany pod masę cukrową

    200 g masła
    170 g cukru pudru
    1-2 łyżki mleka
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    Nasączenie

    200 ml zaparzonej herbaty
    1 łyżka cukru
    3 łyżki soku z cytryny

    Dodatkowo

    800 g masy cukrowej białej
    250 g masy cukrowej zielonej
    200 g masy cukrowej fioletowej
    150 g masy cukrowej zielonej
    klej spożywczy
    złoty pyłek do ciast

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort komunijny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort 1.
    Biszkopt

    Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki mieszamy razem, przesiewamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera.
    Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.

  • 2.
    Krem z białej czekolady

    Do rondelka przelewamy śmietanę i dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż czekolada się rozpuści i składniki dobrze połączą się. Pamiętajmy o tym, że śmietanki nie wolno zagotować. Śmietankę studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstego kremu.

  • 3.
    Krem pod masę cukrową

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy razem z cukrem na puszystą, jasną masę. Pod koniec ucierania dodajemy mleko i ekstrakt waniliowy. Krem powinien być gładki, nie za gęsty. Jeśli jest zbyt gęsty - dodajemy odrobinę mleka, jeśli zbyt rzadki - cukru pudru.

  • 4. Frużelina truskawkowa

    Truskawki kroimy w plasterki, dodajemy do nich cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kiedy truskawki puszczą sok, dodajemy cytrynę i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Wszystko razem dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Dodajemy do jeszcze gorących truskawek i dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotową masę studzimy, aż zgęstnieje.
  • 5. Wszystkie składniki nasączenia mieszamy ze sobą. Biszkopt dzielimy na 3 równe blaty. Pierwszy blat układamy na paterze, nasączamy. Wykładamy porcję kremu z białej czekolady, na krem frużelinę truskawkową. Przykrywamy drugim biszkoptem, ponownie nasączamy i wykładamy drugą porcję kremu i frużeliny. Przykrywamy trzecim biszkoptem i lekko nasączamy. Wierzch i boki tortu smarujemy cienką warstwą kremu maślanego. Tak przygotowany tort wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Następnie wyjmujemy z lodówki tort na pół godziny przed dekorowaniem. Teraz pozostaje nam zabawa z masą cukrową. Powodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować