tort kawowy

0 (0 ocen)

Tort dla smakoszy kawy

Składniki:

  • Biszkopt
    6 jajek
    2/3 szkl cukru
    5 łyżek mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki kawy rozpuszczalnej sypkiej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem
    1/2 l śmietany kremówki 36%
    45 g cappucino w proszku
    210 g białej czekolady

    Poncz:
    1/2 szkl mocnej kawy z odrobiną ulubionego alkoholu. Osłodzić wg uznania

    Dekoracja
    pokruszone biszkopty
    wiórki gorzkiej czekolady

Tort kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno z cukrem. Następnie ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąke, proszek oraz kawę przesiać i dodać do masy, delikatnie wymieszać (nie miksować).
    Formę (w moim przypadku tortownica w kształcie serca) wysmarować i wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w 180 st ok 30-40 minut.
    Ostudzić, przekroić na 3 części.
  • tort kawowy 2. Krem:
    Czekoladę zetrzeć lub drobno posiekać. Czekoladę, śmietanę i cappucino podgrzewać, aż do rozpuszczenia i całkowitego połączenia. Masa musi mieć jednolitą i gładką konsystencję.
    Krem należy ostudzić i chłodzić w lodówce najlepiej całą noc.
    Kremem przełożyć biszkopty oraz udekorować.
    Dekoracja:
    Boki obsypać pokruszonymi biszkoptami a na górę zetrzeć gorzką czekoladę

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy