1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywno z cukrem, dodawać po jednym żółtku cały czas miksując.Dodać przesianą mąkę z proszkiem i kakao, delikatnie wymieszać. Piec ok.50 min w temp. 170 lub do suchego patyczka. Ostudzony biszkopt przekroić na 4 placki.
2.Dżem morelowy dobrze wymieszać z wódką.Wstawić do lodówki.
3.Masa kawowa:
Kawę rozpuścić w ciepłej wodzie.Żółtka utrzeć na jasną masę z cukrem pudrem.Masło utrzeć na puszysto i cały czas miksując dodawać po łyżce masy jajecznej, a następnie po łyżce kawy.Krem wyjdzie rzadki. Wstawić na chwilę do lodówki, żeby lekko stężał.
4.Masa śmietanowa:
Kremówkę ubić na sztywno ze śmietan-fixami. Nie dodawać cukru.
5.Ciasto przekładać następująco:
Pierwszy i trzeci placek posmarować masą morelową, drugi i czwarty masą kawową.Na wierzch bita śmietana. Można posypać startą czekoladą.
Komentarze