Tort kawowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubijamy z cukrem. Stopniowo, ciągle ubijając, dodajemy żółtka rozkłócone z 6 łyżeczkami wody. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z cappuccino i proszkiem, mieszamy. Ciasto wlewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy (śr. 27 cm) i pieczemy 40 minut w 185 °C. Studzimy, kroimy na 2 blaty.
2.Ciasto bezowe: białka ubijamy z cukrem, wsypujemy wiórki, mąkę i proszek. Delikatnie mieszamy. Pieczemy 20 minut w tej samej formie co biszkopt w 180 °C. Studzimy.
3.Masa: żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder, mieszamy z likierem, kawą i tężejącą żelatyną.
4.Biszkopty nasączamy naparem kawowym. Na biszkopt nakładamy 1/3 masy, posypujemy pokrojoną w kawałki czekoladą i przykrywamy ciastem bezowym, ponownie smarujemy 1/3 masy i kładziemy drugi biszkopt. Wierzch smarujemy masą, posypujemy kakao, dekorujemy migdałami, wiórkami i ew. gotowymi ozdobami.
Komentarze