1.Ubijamy 3 jajka z 3 łyżkami cukru, dodajemy 2 łyżki mąki, łyżkę kakao i łyżeczkę proszku do pieczenia. Wylewamy do małej tortownicy (śr. 18cm), wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25-30min.w temp. 180 st. Cztery razy ubijamy osobno po 1 jajku z 1 łyżką cukru, mieszamy z 1 łyżką mąki i szczyptą proszku do pieczenia. Dodajemy do pierwszej porcji łyżkę siekanych orzechów, do drugiej- pół łyżeczki kawy, a do trzeciej- pół łyżki kakao. Wylewamy do 4 kokilek o śr. 11,5cm, wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25min. w temp. 180st.
2.Do doniczki wstawiamy rurkę do balonów i obsypujemy go kamykami, zostawiając 1,5cm od góry. Do środka wkładamy papierowy talerzyk (rurka powinna przechodzić przez środek talerzyka). Ubijamy śmietanę. Nabijamy na rurkę 1 biszkopt z kokilki, smarujemy bitą śmietaną, nabijamy drugi biszkopt, smarujemy bitą śmietaną, trzeci biszkopt, bita śmietana i czwarty biszkopt z kokilki (w taki sposób, że drugi biszkopt jest do góry nogami na pierwszym, trzeci normalnie na drugim, a czwarty znowu do góry nogami). Wystającą część rurki odcinami.
3.Do pozostałej śmietany dodajemy śmietan-fiks i barwnik. Obkładamy tort z wszystkich stron tworząc kaktus. Największy biszkopt kruszymy i wysypujemy na papierowy talerzyk wokół kaktusa tworząc ziemię. Z migdałowych słupków robimy kolce. Margaretkę wkładamy w rurkę jak kwiat kaktusa na czubku.
Komentarze