Tort kukułka z orzechami i biszkoptem brownie

4.5 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Wyśmienity tort ze słodką masą kukułkową oraz budyniem. Przełamany dość gorzkim,ciężkim,mocno czekoladowym biszkoptem brownie.Jego wykończenie nie pozostawia nic do życzenia-bita śmietana , chrupiące orzechy laskowe i cukrowe perełki.Tyle wyśmienitych smaków w jednym torcie .

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    5 jajek
    szczypta soli
    3/4 szklanki cukru
    5 łyżek oleju rzepakowego
    1 szklanka maki pszennej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Biszkopt brownie:
    3 jajka
    szczypta soli
    1/2 szklanki cukru
    3 łyżki oleju rzepakowego
    1 tabliczka czekolady deserowej
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem kukułkowy:
    250 ml mleka
    250g. kukułek
    200g. masła 82%
    500 g. mleka w proszku

    Budyń:
    500 ml mleka
    50 g. masła 82%
    1 budyń śmietankowy bez cukru
    2 łyżki cukru

    Poncz:
    1/2 szklanki wrzątku
    1 łyżka cukru

    Wykończenie:
    400 ml śmietany 36%
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 mix do śmietany
    1 i 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów laskowych
    cukrowe , różowe perełki
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort z biszkoptem

Tort kukułka z orzechami i biszkoptem brownie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort kukułka z orzechami i biszkoptem brownie 1. Biszkopt jasny: Białka oddzielić od żółtek , ubić je ze szczyptą soli na sztywno , dodać cukier miksować do rozpuszczenia. Następnie dodawać po łyżce oleju oraz po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Mąkę z proszkiem dodać do masy , wymieszać delikatnie łyżką( nie miksować) Ciasto wylać do blaszki wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Piec ok.35 min w piekarniku nagrzanym do 180st. ( sprawdzając patyczkiem czy jest suchy). Biszkopt odstawić do wystudzenia , przekroić na pół wzdłuż.
  • Tort kukułka z orzechami i biszkoptem brownie 2. Biszkopt brownie:Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną , pozostawić do ostudzenia.
    Białka oddzielić od żółtek , ubić je ze szczyptą soli na sztywno , dodać cukier miksować do rozpuszczenia. Następnie dodawać po łyżce oleju oraz po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Mąkę z proszkiem oraz wystudzoną czekoladą dodać do masy , wymieszać delikatnie łyżką( nie miksować) Ciasto wylać do blaszki wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Piec ok.25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180st. ( sprawdzając patyczkiem czy jest suchy). Biszkopt odstawić do wystudzenia , wyrównać wierch.
  • Tort kukułka z orzechami i biszkoptem brownie 3. Krem kukułkowy:W mleku rozpuścić kukułki , odstawić do wystudzenia.
  • Tort kukułka z orzechami i biszkoptem brownie 4. Masło utrzeć na puch , wlać powoli wystudzone mleko kukułkowe oraz wsypać mleko w proszku cały czas miksując do połączenia się składników.
  • Tort kukułka z orzechami i biszkoptem brownie 5. Budyń: Proszek budyniowy rozprowadzić w szklance mleka. Resztę mleka zagotować z masłem i cukrem.
    Dodać rozprowadzony proszek , pozostawić na minimalnym gazie do zgęstnięcia energicznie mieszając.
  • 6. Poncz:Cukier rozpuścić w wrzątku , odstawić do ostudzenia.
  • 7. Wykończenia:Śmietanę ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem oraz mixem do śmietany.
  • 8. Złożenie:W tortownicy umieścić dół jasnego biszkopta , nasączyć go ponczem.
    Wyłożyć 1/2 masy kukułowej , przykryć biszkoptem brownie , nasączyć ponczem.
    Na biszkopt brownie wyłożyć masę budyniową , przykryć pozostały jasnym biszkoptem , nasączyć ponczem , wyłożyć resztę masy kukułkowej.
    Cały tort równomiernie pokryć ubitą śmietaną , obsypać orzechami laskowymi oraz cukrowymi perełkami.
    Odstawić do lodówki najlepiej na noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Notka redakcyjna

KH_01-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować