6. Przelej masę do tortownicy o średnicy 20cm uprzednio wysmarowanej margaryną.
7. Piecz 30 minut w temperaturze 175°C.
8. Po upieczeniu odstaw tortownicę na kratkę i pozwól całkowicie ostygnąć. Następnie wyjmij z formy i przekrój wpół.
2.Mus jabłkowy:
1. Umyj dokładnie jabłka, obierz, wydryluj i pokrój w małą kostkę.
2. Wrzuć do garnka z grubym dnem.
3. Dodaj około 1 łyżkę wody.
4. Wsyp cukier.
5. Gotuj na średnim ogniu. Ważne jest częste mieszanie przyrządzanego musu, aby jabłka się nie przypaliły.
6. Kiedy jabłka zaczną przypominać dość jednolitą masę, wlej sok z cytryny i wyskrobane ziarenka wanilii.
7. Wszystko dokładnie zamieszaj. Ostaw do ostygnięcia.
8. Po ostygnięciu wszystko zmiksuj blenderem.
3.Orzechy do dekoracji (niekonieczne):
Ja użyłam pokruszonych orzeszków ziemnych. Najpierw podprażyłam je na patelni, następnie wsypałam trochę cukru, na koniec dodałam około 1 łyżki wody. Dzięki temu uzyskałam orzeszki w karmelu. Lecz Ty możesz zostawić sam krem na wierzchu lub posypać orzeszkami albo ułożyć połówki orzechów włoskich. To już zależy od Ciebie.
Komentarze