Tort jabłkowy

0 (0 ocen)

Tort bez pieczenia. Jest to deser francuski, ale również bardzo popularny w staropolskiej kuchni.

Składniki:

  • 120 g biszkoptów
    500 g jabłek
    250 g cukru
    laska cynamonu
    kilka goździków
    1 łyżka soku z cytryny

    Krem:
    250 ml mleka
    125 g cukru pudru
    4 żółtka
    350 ml śmietany 30%
    20 g żelatyny + 70 ml wody
    100 g czekolady gorzkiej
    50 ml rumu

    Tortownica 18 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Syrop 1. Cukier, sok z cytryny, goździki, cynamon zalać wodą i gotować na małym ogniu ok. 10 minut.
  • Jabłka w syropie 2. Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę. Pół jabłka ze skórką pokroić w plastry do dekoracji. Do syropu wrzucić najpierw jabłka ze skórką, krótko gotować i wyjąć na talerzyk. Wrzucić jabłka pokrojone w kostkę, ugotować na wpół twardo.Wyjąć z syropu.
  • Tortownica 3. Biszkopty skropić połową rumu i syropem, wyłożyć dno i boki tortownicy.
  • Żelatyna 4. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie na kilka minut a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • Żółtka 5. Żółtka i 100 g cukru utrzeć.
  • Masa mleczno - żółtkowa 6. Mleko zagotować. Dodawać po łyżce do ciągle ucieranych żółtek. 1/3 mleka zostawić. Przelać masę do rondla i ciągle mieszając podgrzać do zagotowania. Przetrzeć przez sito.
  • Czekolada 7. Czekoladę połamać i zalać zostawionym mlekiem. poczekać chwilę, i wymieszać do rozpuszczenia.
  • Czekolada z żółtkami 8. Rozpuszczoną czekoladę dodać do żółtek, wymieszać.
  • Krem 9. Śmietanę ubić z 20 g cukru pudru, dodać do masy czekoladowo - żółtkowej i delikatnie wymieszać. Dodać pozostały rum i na koniec płynną żelatynę.
  • Warstwy 10. Krem na chwilę wstawić do lodówki, gdy zacznie lekko tężeć wyłożyć 1/3 na dno tortownicy, na krem jabłka i przykryć resztą kremu. Schłodzić i udekorować. Ja udekorowałam jabłkiem i czerwoną porzeczką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować