1.Cukier, sok z cytryny, goździki, cynamon zalać wodą i gotować na małym ogniu ok. 10 minut.
2.Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę. Pół jabłka ze skórką pokroić w plastry do dekoracji. Do syropu wrzucić najpierw jabłka ze skórką, krótko gotować i wyjąć na talerzyk. Wrzucić jabłka pokrojone w kostkę, ugotować na wpół twardo.Wyjąć z syropu.
3.Biszkopty skropić połową rumu i syropem, wyłożyć dno i boki tortownicy.
4.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie na kilka minut a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej.
5.Żółtka i 100 g cukru utrzeć.
6.Mleko zagotować. Dodawać po łyżce do ciągle ucieranych żółtek. 1/3 mleka zostawić. Przelać masę do rondla i ciągle mieszając podgrzać do zagotowania. Przetrzeć przez sito.
7.Czekoladę połamać i zalać zostawionym mlekiem. poczekać chwilę, i wymieszać do rozpuszczenia.
8.Rozpuszczoną czekoladę dodać do żółtek, wymieszać.
9.Śmietanę ubić z 20 g cukru pudru, dodać do masy czekoladowo - żółtkowej i delikatnie wymieszać. Dodać pozostały rum i na koniec płynną żelatynę.
10.Krem na chwilę wstawić do lodówki, gdy zacznie lekko tężeć wyłożyć 1/3 na dno tortownicy, na krem jabłka i przykryć resztą kremu. Schłodzić i udekorować. Ja udekorowałam jabłkiem i czerwoną porzeczką.
Komentarze