Tort zrobiłam, na konkurs tygodnika Kropka.Jednak nie trafił,do jubileuszowego wydania.
4 godz.
Składniki:
biszkopt:
-5 jajek+szczypta soli
-200 g. cukru
-120 g. mąki tortowej
-120 g. mąki ziemniaczanej
-2 łyżki kakao
-1 łyżeczki proszku do pieczenia
krem truskawkowy:
-1/2 kg. sera truskawkowego z wiaderka Vitello
-1/2 śmietanki z kartoniku 30 % -tj.165 ml.
-50 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-1/2 jogurtu greckiego- tj. 200 g.
-3 łyżeczki żelatyny
-1/4 szklanki wody
1/2 opakowania Ptasiego Mleczka.
krem z czekoladą:
-1/2 śmietanki z kartoniku 30 % -tj.165 ml.
-70 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-1 jogurt grecki- tj. 400 g.
-1 serek mascarpone-250 g.
-1/2 gorzkiej czekolady-50 g.-startej na tarce
-3 łyżeczki żelatyny
-1/4 szklanki wody
krem czekoladowy:
-1/2 śmietanki z kartoniku 30 % -tj.165 ml.
-2 czekolady karmelowe-200 g.
-1/2 czekolady mlecznej-50 g.
-1/2 czekolady gorzkiej-50 g.
-100 g.masła
krem pod różyczki:
-1/2 śmietanki z kartoniku 30 % -tj.165 ml.
-1/2 opakowania kremu czekoladowego do tortów, w proszku
ozdoby:
-375 g. masła
-375 g. cukru pudru
-parę kropli olejku pomarańczowego
-białe serduszka cukiernicze
Tort jubileuszowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Po przestygnięciu przekroić na dwa krążki.Jeden włożyć z powrotem do tortownicy.Można nasączyć, posłodzoną mocną kawą.
2.krem truskawkowy-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Zimną śmietankę ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami ser i jogurt i zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć zaraz na biszkopt w tortownicy.
3.Ptasie Mleczko-Czekoladki ułożyć na kremie, wokół obręczy z tortownicy, lecz z 3 cm. od brzegu.
4.krem z czekoladą-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Zimną śmietankę ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami ser i jogurt i zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować, jak również wkręcić czekoladę. Wyłożyć zaraz do tortownicy na pierwszy krem.
5.Przykryć drugą połówką biszkoptu i schłodzić.
6.Po schłodzeniu, zdjąć obręcz z tortownicy i ułożyć tort na paterze.
7.krem czekoladowy-Nad parą w miseczce, rozpuścić czekolady w śmietance.Czekolady, można posiekać albo połamać w kostki.Krem ostudzić. Miękkie masło zmiksować dolewając czekoladowej śmietanki. Połową posmarować cały tort. Jak krem na torcie trochę stwardnieje to resztą kremu ponowie posmarować i wygładzić.
8.krem pod różyczki-Zmiksować krem ze śmietanką.Przełożyć do woreczka cukierniczego, bez tylki. Wycisnąć na górze,wokół tortu dwa albo trzy obręcze.
9.ozdoby- Zmiksować miękkie masło, potem dodawać porcjami puder i miksować. Na koniec dodać odrobinę olejku. Podzielić na kilka części i zafarbować, jadalną farbką.Krem zafoliować, jak kiełbaski.
10.Przekładać do woreczka cukierniczego z odpowiednią tylką. Obciąć nadmiar foli, wkręcić tylkę. Robić różyczki, najpierw na karteczki, potem schłodzić.Podpatrzyłam w tym filmiku, lecz złą miałam tylkę, za małą. https://www.youtube.com/watch?v=1xs0pasigWw
11.Wyjąć z lodówki i układać na torcie jako wianuszek.
Komentarze