Tort gołąbkowy

4.99 (181 ocen)

  • 30 min

Zaskoczyłam rodzinę i zamiast tradycyjnych gołąbków przygotowałam taki apetyczny tort gołąbkowy. Z młodej kapusty i młodymi ziemniakami smakował wybornie.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 średnia główka kapusty
    80 dag mięsa mielonego
    2 torebki ryżu
    1 jajko
    2 łyżki oleju
    sól, pieprz
    mały koncentrat pomidorowy
    mały pęczek koperku

Wystaw ocenę:

4.99 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tort gołąbkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Ostudż, odcedż i wymieszaj z mięsem i jajkiem. Przypraw solą i pieprzem. Kapustę sparz w osolonym wrzątku, rozbierz na liście, odkrój grube nerwy.
  • 2. Tortownicę o średnicy 22 cm posmaruj olejem. Układaj warstwy kapusty i ryżu na przemian. Pierwszą i ostatnią warstwą powinna być kapusta. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. ok.50 minut.Po upieczeniu pousuwaj przypieczoną kapustę.
  • 3. Zrób sos: wodę po ugotowanej kapuście wymieszaj z koncentratem pomidorowym, przypraw, wymieszaj. Udekoruj danie sosem i koperkiem. Podawaj na gorąco, krój tak jak tort.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować