Zaskoczyłam rodzinę i zamiast tradycyjnych gołąbków przygotowałam taki apetyczny tort gołąbkowy. Z młodej kapusty i młodymi ziemniakami smakował wybornie.
30 min
Składniki:
1 średnia główka kapusty
80 dag mięsa mielonego
2 torebki ryżu
1 jajko
2 łyżki oleju
sól, pieprz
mały koncentrat pomidorowy
mały pęczek koperku
Tort gołąbkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Ostudż, odcedż i wymieszaj z mięsem i jajkiem. Przypraw solą i pieprzem. Kapustę sparz w osolonym wrzątku, rozbierz na liście, odkrój grube nerwy.
2.Tortownicę o średnicy 22 cm posmaruj olejem. Układaj warstwy kapusty i ryżu na przemian. Pierwszą i ostatnią warstwą powinna być kapusta. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. ok.50 minut.Po upieczeniu pousuwaj przypieczoną kapustę.
3.Zrób sos: wodę po ugotowanej kapuście wymieszaj z koncentratem pomidorowym, przypraw, wymieszaj. Udekoruj danie sosem i koperkiem. Podawaj na gorąco, krój tak jak tort.
Komentarze