Tort "gołąbek" z młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Młodą kapustę oczyść, poszatkuj. W rondlu rozpuść masło, dodaj kapustę, podsmaż ok 3 min, stale mieszając.
2.Ryż ugotuj al dente,według przepisu na opakowaniu, po ugotowaniu opłucz na sicie. Do miski daj mięso mielone, ugotowany ryż, poszatkowaną cebulę, papryczkę chilli oraz posiekany koperek. Wbij jajka,dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przypraw do smaku, dobrze wymieszaj.
3.Formę wysmaruj masłem. Na dnie wyłóż połowę przygotowanej kapusty, ułóż farsz a na to resztę kapusty.
4.Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę, poukładaj na kapuście, zalej śmietaną, oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem.
5.Piecz w 180*C ok 1 godziny i 20 min (godzinę pod przykryciem, resztę czasu bez przykrycia). Smacznego!
Porady
Do tortu "Gołąbek" świetnie pasuje sos pomidorowy jak również koperkowy.
Komentarze