1.BISZKOPT:
Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno z odrobiną soli, następnie wsypac 7 łyżek cukru i cukier waniliowy. Gdy będą dobrze ubite dodawać kolejno po jednym żółtku i miksować. Następnie wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Całośc wymieszać. Podzielić na3 części i do jednej dodać kakao. Upiec biszkopty osobno w formie posmarowanej masłem i posypanej mąką 25 min w 175st C. Wystudzić.
KREM:
Żółtka utrzec z cukrem waniliowym i ½ szklanki cukru, dodac mąkę, budyń i pół szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem i wlać zmiksowaną masę.Gotowac az zgęstnieje mieszając.Ostudzić.Masło zmiksować, dodając po łyżce masy budyniowej, wsypac wiórki kokosowej (dla wersji dorosłych dodaje kieliszek alkoholu).
Biszkopt przecinam na 3 krążki i przekładam kremem i wkłądam do lodówki.
Następnie ozdobić masą plastyczną i ozdobami cukierniczymi
MASA:
W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę, dodać glukozę i mieszać aż sie wszystko rozpuści. Cukier puder wysypać do dużej miski e, 5 łyżeczek odłożyć. Rozpuszczoną żelatynę z glukozą dodać do cukru pudru i wymieszać wszystko razem łyżką, a następnie dokładnie wyrobić masę dłońmi.Jeśli masa będzie sie ciągle kleić dodawać stopniowo odłożony cukier puder.. Z gotowej masy robimy ozdoby dodając barwniki
Komentarze