Tort "Frutti Di Mare" :) Sprawdzony przepis!

4.5 (192 ocen)

  • 10 min

Absolutnie przepyszny tort! Rozpływa się w ustach! Idealny na uroczystości, elegancki i smaczny!

  • 10 min

Składniki:

  • Ciemne ciasto:
    8 jaj
    40 dag cukru
    30 dag mąki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki letniej wody
    cukier waniliowy
    2 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka kawy
    opcjonalnie szczypta kardamonu

    do przekładania:
    dżem najlepiej brzoskwiniowy lub morelowy

    Polewa:
    dwie tabliczki czekolady (w tym jedna biała), ciut mleka

    Do dekoracji:
    czekoladki "frutti di mare" dostępne w większości sklepów np. Lidl
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort "frutti di mare" :) sprawdzony przepis! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem do białości!!!
    Dodawać stopniowo mąkę, oliwę, kawę, kakao, letnią wodę i proszek do pieczenia.
    W innej misce ubić na sztywno białka.
    Wszytko wymieszać delikatnie.

    Piec około 1 godziny w temperaturze 170-180 stopni.

    Kiedy ciasto wystygnie, przekroić je dwukrotnie i posmarować dżemem.

    Rozpuścić czekolady (białą i czarną oddzielnie) (najlepiej metodą garnka z wrzątkiem, z włożonym do środka mniejszym garnkiem z czekoladą) można dodać ciut mleka żeby czekolada po polaniu ciasta była miękksza.
    Polać wierzch ciasta.

    Ułożyć czekoladki "Frutti Di Mare"
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować