Tort Emilki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Smaczny lekki tort z kremem wiśniowo-śliwkowym i masą śmietanowo-wiśniową.Powstał na zamówienie córci po drobnych zmianach w przepisie na jej ulubione ciasto.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 dużych jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    szczypta soli

    Krem-masa do tortu:
    2 galaretki wiśniowe
    2 słoiki powideł śliwkowych

    0.5 litra kremówki(śmietana 30%)
    1 galaretka wiśniowa
    Posypka,ozdoby do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Powidła

Tort emilki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy biszkopt:białka i żółtka oddzielamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli stopniowo dodajemy cukier.Do żółtek dodajemy łyżkę cukru i ubijamy na puszystą masę.Do ubitych białek dodajemy żółtka i przesiane mąki.Delikatnie mieszamy rózgą.Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.35 minut.Zostawić do ostygnięcia.Przekroić na 3 blaty.
  • Smarowanie kremu. 2. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody.Studzimy i wstawiamy do lodówki.Powidła wrzucamy do miski. Gdy galaretki zaczną lekko tężeć wlewamy do powideł i mieszamy.Wstawiamy do lodówki.Lekko zgęstniałą masą smarujemy blaty tortu.Wstawiamy go do lodówki do całkowitego zgęstnienia.
  • Gotowy tort 3. Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w szklance wody,studzimy i wstawiamy do lodówki do stęzęnia.Kremówkę ubijamy i wlewamy do niej lekko tężejącą galaretkę.Wstawiamy do lodówki na chwilę.Następnie smarujemy boki i wierzch tortu.Dekorujemy wg uznania.

Porady

Możemy ubić 1/4l kremówki ze śmietan-fixem i zrobić z niej kwiatki i wzorki.Do dekoracji mozemy też użyć wiśni. Zamiast kremówki do masy-kremu możemy użyć 2 śnieżek i dalej robić wg przepisu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować