Tort Elsa - z Krainy Lodu

4.5 (200 ocen)

  • 2 godz.

Tort dla każdej miłośniczki bajki Kraina Lodu. Nie jest trudny do wykonania wystarczy odrobina cierpliwości i gotowe.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt mniejszy z 4 jajek
    - 4 jajka
    - 1/2 szkl cukru
    - 2 łyżeczki cukru waniliowego
    -1/2 szkl mąki pszennej
    1/2 szkl mąki ziemniaczanej
    -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Biszkopt większy z 6 jajek
    - 6 jajek
    - 3/4 szkl cukru
    - 3 łyżeczki cukru waniliowego
    -3/4 szkl mąki pszennej
    -3/4 szkl mąki ziemniaczanej
    -3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    Do przełożenia:
    750ml śmietany 36%
    - cukier puder
    - 3 fixy do śmietany
    - dżem jagodowy
    - cukier waniliowy
    Do dekoracji:
    - lalka barbie Elsa
    - 800ml śmietany 30%
    -3 fixy do śmietany
    -cukier puder
    - Niebieski barwnik spożywczy
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem

Tort elsa - z krainy lodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0m7ql25 1. Biszkopt mniejszy:
    Jajka wbić do misy miksera dodać cukier i cukier waniliowy i miksować aż masa będzie jasna i puszysta.
    Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
    Do puszystej masy jajecznej stopniowo dodajemy suche składniki i delikatnie ale dokładnie mieszamy łyżką. Gotową masę biszkoptową przekładamy do średniej wielkości formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st.C i pieczemy około 25-30 minut.
  • 2. Biszkopt większy:
    Jajka wbić do misy miksera dodać cukier i cukier waniliowy i miksować aż masa będzie jasna i puszysta.
    Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
    Do puszystej masy jajecznej stopniowo dodajemy suche składniki i delikatnie ale dokładnie mieszamy łyżką. Gotową masę biszkoptową przekładamy do średniej wielkości formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st.C i pieczemy około 35-40 minut.
  • image-1vocr4n 3. Z gotowych upieczonych i ostudzonych biszkoptów odcinamy wierzch i każdy biszkopt kroimy na 3 równe warstwy. Biszkopty układamy jeden na drugim i nożem formujemy na kształt kopuły i wycinamy w środku niewielką dziurkę aby zmieściły się w niej nogi lalki.
  • image-1tdxvnl 4. Śmietanę 36% ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy fixy i cukier waniliowy i cukier puder do smaku (ilość cukru pudru dobieramy indywidualnie ktoś lubi bardzo słodki krem a ktoś mniej;). Każdą warstwę tortu smarujemy dżemem jagodowym i przekładamy porcją kremu. Ciasto schładzamy.
  • image-1i1dr9j 5. Śmietanę 30% ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy fixy i cukier puder. Najpierw ustawiamy w cieście lalkę, ciasto smarujemy cienką warstwą ubitej śmietany.
  • image-0mm89ap 6. Pozostałą śmietanę dzielimy na 5 równych części jedną pozostawiamy białą a do pozostałych dodajemy niebieski barwnik spożywczy tak aby uzyskać rożne odcienie od błękitnego do granatowego.
    Ciasto smarujemy cienką warstwą kremu w różnych odcieniach zaczynając od dołu od najciemniejszego a górę pozostawiamy białą.
  • image-1w8ocxp 7. Ozdabiamy tort zaczynając od dołu i od najciemniejszego kremu. Używamy rękawa cukierniczego z końcówką dużą gwiazdą i tworzymy na cieście równej wielkości "różyczki".
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować