Tort elsa - z krainy lodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt mniejszy:
Jajka wbić do misy miksera dodać cukier i cukier waniliowy i miksować aż masa będzie jasna i puszysta.
Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Do puszystej masy jajecznej stopniowo dodajemy suche składniki i delikatnie ale dokładnie mieszamy łyżką. Gotową masę biszkoptową przekładamy do średniej wielkości formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st.C i pieczemy około 25-30 minut.
2.Biszkopt większy:
Jajka wbić do misy miksera dodać cukier i cukier waniliowy i miksować aż masa będzie jasna i puszysta.
Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Do puszystej masy jajecznej stopniowo dodajemy suche składniki i delikatnie ale dokładnie mieszamy łyżką. Gotową masę biszkoptową przekładamy do średniej wielkości formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st.C i pieczemy około 35-40 minut.
3.Z gotowych upieczonych i ostudzonych biszkoptów odcinamy wierzch i każdy biszkopt kroimy na 3 równe warstwy. Biszkopty układamy jeden na drugim i nożem formujemy na kształt kopuły i wycinamy w środku niewielką dziurkę aby zmieściły się w niej nogi lalki.
4.Śmietanę 36% ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy fixy i cukier waniliowy i cukier puder do smaku (ilość cukru pudru dobieramy indywidualnie ktoś lubi bardzo słodki krem a ktoś mniej;). Każdą warstwę tortu smarujemy dżemem jagodowym i przekładamy porcją kremu. Ciasto schładzamy.
5.Śmietanę 30% ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy fixy i cukier puder. Najpierw ustawiamy w cieście lalkę, ciasto smarujemy cienką warstwą ubitej śmietany.
6.Pozostałą śmietanę dzielimy na 5 równych części jedną pozostawiamy białą a do pozostałych dodajemy niebieski barwnik spożywczy tak aby uzyskać rożne odcienie od błękitnego do granatowego.
Ciasto smarujemy cienką warstwą kremu w różnych odcieniach zaczynając od dołu od najciemniejszego a górę pozostawiamy białą.
7.Ozdabiamy tort zaczynając od dołu i od najciemniejszego kremu. Używamy rękawa cukierniczego z końcówką dużą gwiazdą i tworzymy na cieście równej wielkości "różyczki".
Komentarze