Tort Eweliny

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tort najlepiej smakuje z filiżanką kawy lub czarnej herbaty. Polecam wypróbować mój autorski przepis na pyszny deser.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt I
    Składniki:
    - 3 jajka,
    - 3 łyżki cukru,
    - 2 łyżki mąki,
    - 1 łyżka kakao,
    - pół łyżeczki proszku do pieczenia.

    Przygotowanie:
    1.Białka ubić na sztywną pianę.
    2. Powoli dodawać cukier.
    3. Dodać żółtka i ubijać około 3 minuty.
    4. Powoli dodawać mąkę, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie mieszać drewnianą łyżką.
    5. Ciasto przełożyć na okrągłą blachę o średnicy 18cm lub 20 cm. ( Blachę należy wysmarować masłem i posypać niewielką ilością mąki - każdorazowo).
    6. Piecz ok 20 - 25 minut w temperaturze 170 stopni.

    Biszkopt II
    Składniki:
    - 3 jajka,
    - 3 łyżki cukru,
    - 10 dag zmielonych orzechów włoskich,
    - 2 łyżki mąki,
    - pół łyżeczki proszku do pieczenia.

    Przygotowanie:
    1.Białka ubić na sztywną pianę.
    2. Powoli dodawać cukier.
    3. Dodać żółtka i ubijać około 3 minuty.
    4. Powoli dodawać mąkę,orzechy i proszek do pieczenia i delikatnie mieszać drewnianą łyżką.
    5. Ciasto przełożyć na okrągłą blachę o średnicy 18cm lub 20 cm.
    6. Piecz ok 20 - 25 minut w temperaturze 170 stopni.

    Beza:

    - 2 białka
    - szklanka cukru.

    Przygotowanie:
    Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier. Całość przełożyć na blachę o średnicy 18 - 20 cm i piec ok 20 minut w temperaturze 150 stopni. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piecz jeszcze 20 minut. Żółtka włożyć do lodówki, gdyż będą nam potrzebne do kremów.

    Krem Nr 1.

    Składniki:

    - kostka masła,
    - ugotowany jeden budyń w proporcji: 350 ml mleka i jedno opakowanie budyniu waniliowego,
    - 3 łyżki cukru pudru,
    - 1 żółtko,
    - 1 łyżka zmielonej kawy.

    Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem na puszystą masę. Powoli dodawać ostudzony budyń. Ucierać do momentu uzyskania gładkiej masy. Dodać kawę i wymieszać.

    Gotowe!



    Krem Nr 2.

    Składniki:

    - 1 żółtko,
    - 2 łyżki cukry pudru,
    - 250 g serka mascarpone.

    Przygotowanie:
    Żółtko ubić z cukrem. Gdy masa będzie biała dodawać po trochę serka mascarpone i ubijać kilka minut. Krem jest gotowy.

    Poncz:

    - 200 ml mocnej zaparzonej mocnej kawy,
    - 50 ml likieru amaretto.

    Dodatkowe składniki:

    - dżem pomarańczowy z dodatkiem cynamonu,
    - 2 nektarynki,
    - kilka winogron,
    - podłużne biszkopty.




Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort eweliny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie tortu:

    Biszkopty przekroić na pół. Każdy biszkopt nasączyć ponczem, ale polecam to robić przy układaniu warstw. Przygotować talerz lub tortownicę i układać kolejno:

    1. Biszkopt kakaowy- krem kawowy.
    2. Biszkopt orzechowy - krem mascarpone.
    3. Beza - dżem pomarańczowy.
    4. Biszkopt orzechowy- krem kawowy.
    5. Biszkopt kawowy - masa mascarpone.

    Boki tortu posmarować tą masą, która nam została. Ułożyć pionowo biszkopty i docisnąć, aby nie odpadały. Na górze tortu ułożyć nektarynki i winogrona.

    Smacznego!

Porady

Jeżeli przewidujecie, że tort będą spożywać małe dzieci, radzę odstąpić od nasączania biszkoptów ponczem z amaretto i kawy. Można zastąpić wodą z sokiem cytrynowym i miodem. Krem kawowy można zastąpić kremem waniliowym. Pamiętajcie również o sparzeniu jajek do kremów. Jajko należy włożyć na 30 sekund go wrzątku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować